Beslutningsforum får tverrpolitisk kritikk

Frp vil sparke topplederne, SV vil legge ned og Høyre er svært kritisk til behandlingstiden til Beslutningsforum for nye metoder.
KRITIKK_ Frps Sylvi Listhaug (foran til høyre) og SVs Marian Hussein (i midten bak) er enige om at det må gjøres endringer i Beslutningsforum. | Foto: Foto: Javad Parsa / NTB
KRITIKK_ Frps Sylvi Listhaug (foran til høyre) og SVs Marian Hussein (i midten bak) er enige om at det må gjøres endringer i Beslutningsforum. | Foto: Foto: Javad Parsa / NTB
NTB, Anne Grete Storvik

Tiden det tar fra EMA-godkjennelse til legemidlet er godkjent for offentlig finansiering i Norge har økt, i følge en undersøkelse gjort på oppdrag fra den europeiske legemiddelindustriforeningen.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil fjerne de fire lederne i de regionale helseforetakene fra Beslutningsforum og erstatte dem med klinikere og pasientrepresentanter. Hun mener lederne i for stor grad vektlegger å holde kostnadene nede og prioriterer pengene foran pasientene.

Det er Beslutningsforum for nye metoder som fatter beslutninger om innføring eller utfasing av legemidler og metoder på nasjonalt nivå.

SVs helsepolitiske talsperson Marian Hussein sier at dagens Beslutningsforum bør avvikles ettersom hun mener det er betydelige demokratiske utfordringer med forumet, skriver VG.

Høyre er også sterk kritisk til behandlingstiden til forumet og krever en rekke tiltak for å få ned behandlingstiden.

Beslutningsforums leder Terje Rootwelt har tidligere sagt til VG at han mener dagens organisering er den beste, men at han er enig i at ventetiden må ned. Han har pekt på at rapporten viser til tall fram til 2022, men at behandlingstiden har gått ned etter det.

Tiden det tar fra et legemiddel får grønt lys i Europa fra de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) påvirkes av tidsbruken i flere ledd: Av tiden det tar før legemiddelselskapene søker om å få godkjent maksimalpris på legemidlet, noe som selskapene må gjøre for å kunne markedsføre det i Norge, samt saksbehandlingstiden hos DMP når søknaden er mottatt. Deretter skal det besluttes om legemidlet får offentlig finansiering enten gjennom blåreseptordningen eller gjennom Nye Metoder-systemet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GÅR AV: Audun Hågå har ledet DMP siden 2013. | Photo: DMP (tidl.Legemiddelverket)

DMP-direktør Audun Hågå går av

GLOBALE ENDRINGER: Nå er det bekreftet at Sanofis såkalte «Play to win»-strategi får ringvirkninger også i Norge. Foreløpig er det ikke klart hvor mange ansatte i Sanofi Norge som får nye stillinger i selskapet eller som må gå, sier daglig leder Per Aabakken. | Foto: Sanofi/PR

Sanofi nedbemanner også i Norge

For abonnenter

MILEPÆL: Optimaliseringsfasen er fullført, og selskapet skal nå få verifisert og validert testen, melder Njaal Kind, fungerende Gentian-direktør. | Photo: Skjermdump, Redeye.com

Gentian Diagnostics når mål med hjertesvikttest

For abonnenter

Les også