Inngår avtale om overføring av nukleære anlegg og personell til staten

Institutt for energiteknikk (IFE) har drevet fire atomreaktorer i Halden og på Kjeller siden starten av 1950-tallet. 
Administrerende direktør ved IFE Nils Morten Huseby, næringsminister Cecilie Myrseth og Styreleder i IFE Olav Fjell. | Foto: Nærings- og fiskeridepartementet | Foto: NFD
Administrerende direktør ved IFE Nils Morten Huseby, næringsminister Cecilie Myrseth og Styreleder i IFE Olav Fjell. | Foto: Nærings- og fiskeridepartementet | Foto: NFD
Linda Sandvik, Anne grete storvik

Statsråd Cecilie Myrseth og styreleder i Institutt for energiteknikk (IFE) Olav Fjell underskrev tirsdag en avtale om betingelsene for overføring av de nukleære anleggene med tilhørende personell fra IFE til staten ved Norsk nukleær dekommisjonering (NND).

Selve overføringen vil imidlertid ikke skje før NND er innvilget konsesjon for drift av de nukleære anleggene av regjeringen, etter innstilling fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

– Det er et sus av historien når vi nå skal overføre den nukleære virksomheten tilbake til staten. Under opprettelsen av instituttet på 40-tallet var staten direkte involvert og har finansiert den nukleære virksomheten siden. Nå skal vi gjennomføre oppryddingsarbeidet på en god og trygg måte, sier næringsminister Cecilie Myrseth, i en pressemelding.

Institutt for energiteknikk har drevet fire atomreaktorer i Halden og på Kjeller siden begynnelsen av 1950-tallet. Etter at den siste reaktoren ble stengt i 2019 startet planleggingen av oppryddingsarbeidet. Arbeidet vil pågå over flere tiår og er foreløpig beregnet til å koste 24 milliarder kroner.

– Det har vært lagt ned et betydelig arbeid med å få dette på plass, og dette er en viktig avtale for begge parter. Overføring av atomanleggene til staten representerer den største endringen for IFE siden instituttet ble etablert i 1948, og er en viktig milepæl i oppryddingen etter atomvirksomheten, sier administrerende direktør ved IFE Nils Morten Huseby.

En av hovedoppgavene til IFE er å vareta og videreutvikle produksjon av kreftmedisin og annen nukleær medisin. 

I mars i fjor fikk 135 ansatte som jobber med radiofarmasi hos IFE på Kjeller ny arbeidsgiver i det da nyetablerte Agilera Pharma.

Selskapet er etablert som en CDMO (kontraktsutviklings- og tilvirkningsorganisasjon) hvis formål er å «gjøre det mulig å bringe nye, innovative radiofarmaka fra konsept til klinikk og videre til kommersialisering».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også