Holocare er tildelt 105 millioner kroner til videreutvikling

Horizon Europe gir 8,9 millioner euro i stipend til HoloSurge, Holocares nye europeiske forskningssamarbeid om kirurgiske hologrammer. 
HOLOGRAMMER: Kirurg og professor Bjørn Edwin (t.h) ved Rikshospitalet, OUS, har bidratt til utviklingen av teknologien. | Foto: HoloCare | Foto: HoloCare
HOLOGRAMMER: Kirurg og professor Bjørn Edwin (t.h) ved Rikshospitalet, OUS, har bidratt til utviklingen av teknologien. | Foto: HoloCare | Foto: HoloCare

HoloSurge er et fireårig prosjekt som forener 14 europeiske ledere innen teknologi og helseforskning. Målet er å redusere risikoen for komplikasjoner under planlagte operasjoner.

EU-bevilgningen på 8,9 millioner euro, tilsvarende nær 105 millioner kroner, skal finansiere videreutvikling av organhologramteknologi for å kunne ta informerte kirurgiske beslutninger, skriver Holocare i en pressemelding. 

– Et av de største EU-tilskuddene i nyere tid

Prosjektet har som mål å redusere kirurgiske komplikasjoner og forbedre resultatene ved hjelp av Holocares interaktive 3D-organhologramteknologi. Teknologien gir en sanntidsvisning av pasientens unike anatomi - før og under operasjonen - for å muliggjøre mer nøyaktige beslutninger, noe som potensielt kan redde liv.

Ifølge selskapet er dette et av de største EU-tilskuddene i nyere tid. 

Tilskuddet er bevilget av Horizon Europe, som er et transnasjonalt forsknings- og innovasjonsorgan. 

Tekonologien er utviklet av det norske medtekselskapet Holocare, som utvikler et verktøy som gir leverkirurger interaktive 3D-hologrammer av organer. De brukes av leger til å planlegge og skreddersy operasjoner til hver enkelt persons anatomi. 

Denne teknologien brukes i første omgang til leveroperasjoner ved fem sykehus i Europa, inkludert Oslo universitetssykehus. Så langt viser studier at det tar 74 prosent kortere tid å justere organer under operasjonen ved hjelp av Holocares AR-bilder sammenlignet med MR-skanning, skriver selskapet. 

– Innovasjon har lenge vært grunnlaget for velstand i Europa, fra gjennombruddene som forbedrer helsevesenet til de teknologiske fremskrittene som får økonomien vår til å vokse. Horisont Europa handler ikke bare om finansiering, men også om å knytte kontakter, fremme innovasjon og forme fremtidens helsevesen. Dette åpner ikke bare dører for samarbeid med EU, men også med Norge, sier Jahn Otto Andersen, innovasjonsdirektør i HoloCare.

  • Ved hjelp av augmented reality-headset, som Microsoft HoloLens, kan kirurger se et 3D-hologram av pasientens organ for å planlegge operasjoner mer effektivt og nøyaktig. Verktøyet gjør det også mulig å flytte, rotere og utvide hologrammet, slik at organet kan ses ovenfra, nedenfra og bakfra.
  • Kolleger som bruker hodesettene, kan få tilgang til og samhandle med hologrammet samtidig, enten de befinner seg i samme rom eller har fjerntilkobling fra ulike steder. Dette gjør det mulig for tverrfaglige team å få tilgang til kunnskap fra eksterne spesialister om potensielle kirurgiske utfordringer, noe som gjør det enklere å ta beslutninger i planleggingsprosessen.

Skal integreres i arbeidsflyten

I fremtiden vil hologrammene også bli lagt på pasienten under selve operasjonen som et referansepunkt for å forbedre nøyaktigheten og den intraoperative navigasjonen, skriver Holocare. 

I dag er kirurgi den viktigste behandlingen for leverkreft, og den kan potensielt forlenge livet til noen pasienter med opptil ti år. Hvis kirurgi ikke er et alternativ, kan pasientene gjennomgå palliativ cellegiftbehandling, som vanligvis gir rundt tre års overlevelse, ifølge Holocare. 

I løpet av fireårsperioden skal de 14 HoloSurge-partnerne støtte integreringen av hologramteknologien i eksisterende kirurgiske arbeidsflyter. Teamet skal sørge for samsvar med regelverket, klinisk validering og teknisk optimalisering slik at teknologien kan tas i bruk i stor skala innen lever- og bukspyttkjertelkreftkirurgi.

Horisont Europa-programmet har en finansieringspott på rundt 80 milliarder pund og fokuserer på å fremme forskningsprosjekter som er sentrert rundt tre grunnpilarer: fremragende vitenskap, industrielt lederskap og samfunnsutfordringer.

Holocare startet opp i 2016 som et samarbeid mellom konsulenthuset Sopra Steria og Oslo Universitetssykehus. Sopra Steria eier 67 prosent av selskapet, mens Inven2 eier 32 prosent. Resten eies av enkeltpersoner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også