Holocares løsning lanseres på fem europeiske sykehus

Det norske selskapets teknologi lanseres på fem europeiske sykehus, blant annet Oslo universitetssykehus og Leeds Teaching Hospitals NHS Trust i Storbritannia.
UT I KLINIKK: Holocares programvare skaper 3D-hologrammer av pasientens organer, slik at kirurgene kan planlegge og tilpasse operasjoner til pasientens unike anatomi. Kirurg og professor Bjørn Edwin (t.h) ved Rikshospitalet, OUS, har bidratt til utviklingen av teknologien. | Foto: HoloCare
UT I KLINIKK: Holocares programvare skaper 3D-hologrammer av pasientens organer, slik at kirurgene kan planlegge og tilpasse operasjoner til pasientens unike anatomi. Kirurg og professor Bjørn Edwin (t.h) ved Rikshospitalet, OUS, har bidratt til utviklingen av teknologien. | Foto: HoloCare

Holocare skalerer sitt kommersielle fotavtrykk i Europa etter å ha oppnådd CE-sertifisering. Holocares løsning er basert på innovativ 3D hologram-teknologi, drevet av kunstig intelligens (KI) og maskinlæring. 

Teknologien gir kirurger mulighet til å forberede operasjoner ved hjelp av hologrammer.

Plattformen skal nå lanseres på fem sykehus for å støtte prekirurgisk planlegging, skriver Holocare på sine hjemmesider. 

3D-hologrammer

Det norske oppstartsselskapets programvare skaper interaktive 3D-hologrammer av pasientens organer, slik at kirurgene kan planlegge og tilpasse operasjoner til pasientens unike anatomi. Dette hjelper kirurgene til å utføre operasjoner mer effektivt og nøyaktig - og dermed bidra til kortere ventetider, bedre resultater for pasientene og bedre trivsel for kirurgene.

Teknologien vil i første omgang være tilgjengelig for å forbedre kvaliteten på planleggingen av komplekse leveroperasjoner, såkalte leverreseksjoner. 

Tidligere denne måneden fikk selskapet CE-merking for kommersialisering i Europa og Storbritannia, og sa da at de sikter på å være klare for det amerikanske markedet i løpet av dette året. 

CE-merket (klasse 2b) betyr at selskapet har blitt vurdert til å oppfylle høye krav til sikkerhet, helse og miljøvern og nå kan drive handel i EØS-området. 

Blant de fem europeiske sykehusene skal lanseres på er Oslo universitetssykehus og Leeds Teaching Hospitals NHS Trust i Storbritannia.

Vil lansere på flere sykehus i Europa i 2024

Selskapet opplyser at de planlegger å lansere på ytterligere ti europeiske sykehus i 2024. 

– Dette CE-merket er et viktig øyeblikk for HoloCare, som signaliserer tillit til løsningen vår og legger grunnlaget for et spennende neste kapittel, der vi ser for oss å skalere i hele Europa - og etter hvert også utenfor, sier Alison Sundset, administrerende direktør i Holocare i meldingen. 

For å oppnå CE-godkjenning har Holocare gjennomført klinisk forskning i samarbeid med Oslo universitetssykehus for å vurdere resultatene av teknologien i en klinisk setting. Resultatene av denne forskningen vil snart bli publisert, opplyser selskapet. 

Samarbeidspartner med Holocare har siden starten vært Oslo universitetssykehus, og kirurg og professor Bjørn Edwin ved Rikshospitalet har bidratt til utviklingen av teknologien, som han tidligere har beskrevet som et paradgimeskifte i helsevesenet.

– I tillegg bidrar teknologien til at kirurgiske team lettere kan samarbeide sammen, noe som potensielt kan forbedre forberedelser av operasjoner og derav pasientresultatene.

– Ser store muligheter

Professor Peter Lodge, overlege ved Leeds Teaching Hospitals NHS Trust skal lede et nytt klinisk rådgivende utvalg for Holocare, som en viktig del av den kliniske reguleringen.

Teamet i Leeds skal snart trene på den nye teknologien og rapportere om den potensielle effekten på pasientbehandlingen. Dette som en del av en ny evaluering;

– Vi forventer at dette spennende nye fremskrittet vil gjøre det enklere, mer nøyaktig og raskere å ta beslutninger om leverkirurgi og andre leverkreftbehandlinger. Vi ser frem til å hjelpe Holocare med å utvikle lever-radiologien på en måte som vi inntil nylig ikke trodde var mulig. Vi ser store muligheter for alle typer leverkirurgi og -intervensjoner, noe som vil spare tid og penger i pasientbehandlingen, sier Lodge, ifølge Holocare. 

  • Holocare startet opp i 2016 som et samarbeid mellom Sopra Steria og Oslo Universitetssykehus. I 2019 mottok prosjektet støtte fra Forskningsrådet, og selskapet ble etablert som AS med Sopra Steria og Inven2 som aksjonærer.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også