Opphever avslag om individuell refusjon for hjertemedisin

Helse- og omsorgsdepartementet opphever DMP-avslag om hjertemedisin på blå resept. 
UT MOT SAKSBEHANDLING: HOD og helseminister Jan Christian Vestre (Ap) sier DMPs saksbehandling ikke har vært god nok. | Foto: Terje Pedersen / NTB
UT MOT SAKSBEHANDLING: HOD og helseminister Jan Christian Vestre (Ap) sier DMPs saksbehandling ikke har vært god nok. | Foto: Terje Pedersen / NTB
NTB, anne grete storvik

Helse- og omsorgsdepartementet opphever avslaget fra Direktoratet for medisinske produkter i behandlingen av forhåndsgodkjent refusjon for legemidlet Vazkepa (ikosapentetyl).

«Vi har kommet til at DMP ikke har hatt en god nok saksbehandling. Som en konsekvens av dette har vi kommet til at vedtaket om avslag om forhåndsgodkjent refusjon er ugyldig, og derfor må oppheves», skriver Helse- og omsorgsdepartementet til VG.

Saken dreier seg om Direktoratet for medisinske produkters (DMP) behandling av om det skal innvilges forhåndsgodkjent refusjon for hjertemedisinen Vazkepa, som innebærer at den kan forskrives på blå resept. 

Behandlingen av slike saker skal maksimalt ta 180 dager, men DMP brukte 614 dager på å behandle saken, som endte i vedtak om avslag.

Legemiddelselskapet Amarin, som markedsfører legemidlet, klaget på vedtaket i september i fjor. De mente at direktoratet ikke hadde gjort en reell vurdering av klagen, at det var brukt feil beviskrav, og at de var utsatt for usaklig forskjellsbehandling.

Enhetsleder Anette Grøvan i DMP presiserer at vedtaket er opphevet, ikke omgjort, og at den nå skal til ny behandling i DMP.

Legemidlet har hatt markedsføringstillatelse i Norge siden mars 2021. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev