Åpner for å droppe anbud på luftambulansen

Regjeringen skal utrede muligheten for direktetildeling av tjenesten. 
ÅPNER FOR DIREKTETILDELING: – For regjeringen er det et mål å ha en mest mulig stabil tjeneste, sier Jan Christian Vestre. | Foto: Lise Åserud / NTB
ÅPNER FOR DIREKTETILDELING: – For regjeringen er det et mål å ha en mest mulig stabil tjeneste, sier Jan Christian Vestre. | Foto: Lise Åserud / NTB
NTB

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vurderer å gi Stiftelsen Norsk Luftambulanse ansvaret for ambulansehelikoptrene uten en vanlig anbudsrunde.

– For regjeringen er det et mål å ha en mest mulig stabil tjeneste, og vi vil derfor utrede muligheten for en direktetildeling av tjenesten, sier helse- og omsorgsministeren i en pressemelding. 

En direktetildeling er et unntak fra den vanlige anbudsprosessen for offentlige anskaffelser – og vil tilsi at staten går i forhandlinger med en foretrukket part de vil inngå avtale med.

Vestre viser blant annet til erfaringene fra Babcocks (i dag Avincis) overtakelse av flyambulansetjenesten fra Lufttransport i 2019. Det oppsto en rekke utfordringer, blant annet knyttet til lønns- og arbeidsvilkår.

– Jeg har gitt de fire regionale helseforetakene i oppdrag å kartlegge hvordan arbeidet med en direktetildeling kan innrettes, og gjennom dette forberede forhandlinger for å vurdere en eventuell direktetildeling av operatøransvaret i ambulansehelikoptertjenesten til Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Dersom kostnadene viser seg å være vesentlig høyere enn nullalternativet, skal det gjennomføres en ordinær anskaffelse, sier Vestre.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse eier Norsk Luftambulanse AS som i dag er operatør i ambulansehelikoptertjenesten, etter anbudskonkurranse. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå