Novo Nordisk semaglutid tapte i sammenligning av vekttap mot Eli Lillys tirzepatid

Det som antas å være den første direkte sammenligningen av Novo Nordisks semaglutid med tirzepatid, er til fordel for den danske legemiddelgigantens amerikanske konkurrent, Eli Lilly.
FEDMEMIDDEL-DATA: Analysen ble utført av forskere tilknyttet Truveta Research, som bruker amerikanske helsedata til å forbedre forskning og pasientbehandling, og de første resultatene ble presentert allerede i november, men er nå også publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Jama. | Foto: Colourbox
FEDMEMIDDEL-DATA: Analysen ble utført av forskere tilknyttet Truveta Research, som bruker amerikanske helsedata til å forbedre forskning og pasientbehandling, og de første resultatene ble presentert allerede i november, men er nå også publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Jama. | Foto: Colourbox
Marketwire

Pasienter som bruker Eli Lillys legemiddel, går mer ned i vekt enn om de bruker Novo Nordisks variant, ifølge en ny studie.

Det viser en analyse som mandag ble publisert i det prestisjetunge fagfellevurderte tidsskriftet Jama Internal Medicine, som utgis av American Medical Association.

Analysen viser at Tirzepatide, virkestoffet i Eli Lillys diabetesmedisin Mounjaro og i fedmemedisinen Zeopbound, reduserte pasientenes vekt med henholdsvis 5,9 prosent, 10,1 prosent og 15,3 prosent i løpet av 3, 6 og 12 måneder.

For smaglutid, GLP-1-analogen i Novo Nordisks diabetesmedisin Ozempiz og fedmemedisin Wegovy, var det gjennomsnittlige vekttapet etter tre måneder 3,6 prosent, etter seks måneder 5,8 prosent og etter ett år 8,3 prosent.

Analysen ble utført av forskere tilknyttet Truveta Research, som bruker amerikanske helsedata til å forbedre forskning og pasientbehandling, og de første resultatene ble presentert allerede i november, men er nå også publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Jama.

Analysen omfattet totalt 41 222 voksne diabetespasienter som fikk enten semaglutid eller tirzepatid, hvorav en kohort på 18 386 overvektige eller pasienter med fedme ble valgt ut til studien.

– I denne populasjonen av overvektige eller voksne med fedme var bruk av tirzepatid forbundet med betydelig større vekttap enn semaglutid. Det er behov for fremtidige studier for å forstå forskjeller i andre viktige utfall, konkluderes det.

I novermber sa aksjeanalytiker Søren Løntoft Hansen fra danske Sydbank at analysen fra Truveta Research ikke er en klinisk studie, som for eksempel også tar hensyn til sammenlignbarhet i dosering, men en datainnsamling fra det amerikanske helsesystemet.

Han påpekte også at Eli Lilly har et «attraktivt produkt», men at hovedutfordringen for både Novo Nordisk og den amerikanske konkurrenten i de kommende årene blir å produsere nok av produktene sine til å dekke behovene til de mange pasientene.

– Man kan få inntrykk av at det kommer til å bli en veldig hard konkurranse mellom disse to legemidlene i det markedet, men akkurat nå og i de nærmeste årene - i 2024 og 2025 - handler det om hvem som er i stand til å dekke etterspørselen, for disse to konkurrentene vil være i stand til å selge alt de kan produsere, og det gjelder både fedme og diabetes, sa Søren Løntoft Hansen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også