Vestre: 75 prosent av søknadene i Nye metoders unntaksordning ble innvilget

Mens en metode er til vurdering i Nye metoder kan sykehusene likevel tilby behandlingen etter søknad om unntak. Ifølge helseministeren ble 75 prosent av søknadene innvilget i perioden 2020-2022. 
UNNTAKSORDNINGEN: Ifølge helseminister Jan Christian Vestre (Ap) ble en overvekt av søknadene om unntak innvilget. | Foto: Lise Åserud / NTB
UNNTAKSORDNINGEN: Ifølge helseminister Jan Christian Vestre (Ap) ble en overvekt av søknadene om unntak innvilget. | Foto: Lise Åserud / NTB

Som regel skal ikke behandlingsmetoder som ikke er godkjent for innføring av Beslutningsforum for Nye metoder tas i bruk i spesialisthelsetjenesten. Sykehusene må derfor vente med å ta i bruk nye legemidler før de er evaluert og godkjent av Beslutningsforum for Nye Metoder. 

Nye metoder har unntaksordninger både på individ- og gruppenivå som kan vurderes benyttet i perioden en metode er under vurdering, og frem til beslutning om innføring i spesialisthelsetjenesten er fattet. 

I et skriftlig spørsmål spør Frps Sylvi Listhaug helseministeren om hvor mange pasienter som etter en individuell vurdering har fått innvilget legemidler fra helseforetakene som ikke er godkjent av Beslutningsforum siden januar 2020. 

I sitt svar skriver helseminister Jan Christian Vestre (Ap) at de regionale helseforetakene i 2023 gjorde en gjennomgang av unntaksordningene i Nye metoder, på oppdrag fra regjeringen: 

«Rapporten fra de regionale helseforetakene viser at det i perioden 2020-2022 ble mottatt 413 søknader om unntaksordning for enkeltpasienter, og at 75 prosent ble innvilget. Rapporten peker imidlertid på at det er variasjon i antall søknader/innvilgelser på tvers av helseforetak, og det iverksettes tiltak som kan bidra til harmonisering av praksis i oppfølgingen av utredningen», skriver Vestre i sitt svar.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også