Tiden fra EMA-godkjennelse til Norge tar legemidler i bruk i det offentlige, øker

Tiden det tar fra EMA-godkjennelse til legemidlet er godkjent for offentlig finansiering i Norge har økt, i følge en undersøkelse gjort på oppdrag fra den europeiske legemiddelindustriforeningen. 
TILGANG TIL MEDISINER: Ifølge LMI og EPFIA tar det lengre tid før legemidler blir tilgjengelig for norske pasienter nå enn før. | Foto: Colourbox
TILGANG TIL MEDISINER: Ifølge LMI og EPFIA tar det lengre tid før legemidler blir tilgjengelig for norske pasienter nå enn før. | Foto: Colourbox

WAIT-undersøkelsen fra Den en europeiske legemiddelindustriforeningen (EFPIA) har sett på hvor mange av de nyeste behandlingene og legemidlene som er tilgjengelige for norske pasienter, og tiden det tar før norske pasienter får tilgang etter godkjenning fra EMA. 

Helseministeren gir selskapene skylden

Norge bruker i snitt 494 dager. Statistikken i fjor viste 443 dager, dette gir en økning på 51 dager, ifølge Legemiddelindustriforeningen (LMI). 

LMI-direktør Leif Rune Skymoen mener presset på pris går ut over likeverdig og rask tilgang: 

– Det blir bare verre og verre for hvert år. Helse- omsorgsminister Vestre må ta ansvar og endre den politiske føringen om lavest mulig pris til å heller sikre kostnadseffektiv pris, slik at pasientene faktisk også får rask og likeverdig tilgang til medisiner, sier Skymoen i en pressemelding. 

Men helseminister Jan Christian Vestre legger skylden på legemiddelselskapene, skriver VG.

– Det er ofte behov for å forhandle om pris, og det forsinker tilgangen til nye legemidler. Rapporten er ikke offisiell statistikk, det er selvrapporterte tall fra industrien. Våre nasjonale tall viser at legemiddelselskapene står for mer enn halvparten av tidsbruken, sier Vestre til VG.

Flere ledd

Tiden det tar fra et legemiddel får grønt lys i Europa fra de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) påvirkes av tidsbruken i flere ledd: Av tiden det tar før legemiddelselskapene søker om å få godkjent maksimalpris på legemidlet, noe som selskapene må gjøre for å kunne markedsføre det i Norge, samt saksbehandlingstiden hos DMP når søknaden er mottatt. Deretter skal det besluttes om legemidlet får offentlig finansiering enten gjennom blåreseptordningen eller gjennom Nye Metoder-systemet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå