Beslutningsforum gir tommel opp til flere behandlinger

Flere kreftlegemidler fikk ja i mandagens møte. MSDs blockbuster Keytruda fikk imidlertid nei. 
APRIL-MØTE: Beslutningsforum utgjøres av (f.v.) Stig Slørdahl, Marit Lind, Inger Cathrine Bryne og leder Terje Rootwelt. | Foto: Nye Metoder | Foto: Nye Metoder
APRIL-MØTE: Beslutningsforum utgjøres av (f.v.) Stig Slørdahl, Marit Lind, Inger Cathrine Bryne og leder Terje Rootwelt. | Foto: Nye Metoder | Foto: Nye Metoder
Av Sebastian Brauer Hagel

Beslutningsforum for Nye Metoder sa mandag ja til å til å innføre Astrazenecas behandling Imfinzi til pasienter med galleveiskreft og leverkreft, melder selskapet. 

For de andre legemidlene som var oppe i mandagens møte, ble svaret ja til innføring av følgende legemidler:

  • Pfizer-middelet talazoparib (Talzenna) innføres. Kreftbehandlingen vurderes gitt i kombinasjon med enzalutamid (Xtandi fra Astellas) til behandling av pasienter med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) hvor kjemoterapi ikke er klinisk indisert.

  • Niraparib og abirateron (Akeega) fra Janssen kan sammen med prednison eller prednisolon behandle voksne pasienter med metastaserende, kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) og BRCA1/2-mutasjoner (kimbane og/eller somatiske), hvor kjemoterapi ikke er klinisk indisert, dersom Beslutningsforum innfører behandlingen.

  • CD-38-antistoffet daratumumab (Darzalex) fra Janssen innføres midlertidig fordi det er høy usikkerhet om behandlingen er kostnadseffektiv. Beslutningsforum skal ta ny stilling til behandlingen etter at resultater fra ANDROMEDA-studien blir publisert senere i år. Darzalex skal gis i kombinasjon med syklofosfamid, bortezomib og deksametason til behandling av voksne med nydiagnostisert systemisk lettkjede (AL)-amyloidose. Amyloidose er et samlebegrep på en rekke sjeldne sykdommer som skyldes avleiring av ulike proteiner i kroppens organer, kalt amyloid.

  • Pfizers legemiddel etrasimod (Velsipity) får ja til innføring til behandling av pasienter fra 16 år og eldre som har moderat til alvorlig, aktiv ulcerøs kolitt (UC), og som har vist utilfredsstillende respons, tapt respons eller er intolerante overfor enten konvensjonell behandling eller et biologisk legemiddel.

Rettelse 22.04. kl. 13:58: Velsipity sto først på listen over midler som fikk nei. Velsipity fikk imidlertid ja av Beslutningsforum.

Disse behandlingene fikk nei:

  • Celleterapien Brexucabtagene autoleucel (Tecartus) fra Gilead, som er en CAR-T-behandling, innføres ikke til behandling av voksne pasienter som er 26 år eller eldre, med residiverende eller refraktær B prekursor akutt lymfoblastisk leukemi (ALL). Det er ikke tilbudt en pris som er rimelig i forhold til nytten, og Beslutningsforum ber Sykehusinnkjøp gjenoppta forhandlingene, heter det i protokollen.

Samme celleterapi innføres heller ikke til behandling av voksne med residivert eller refraktær mantelcellelymfom (MCL) etter to eller flere runder med systemisk behandling inkludert en Brutons tyrosinkinase-hemmer (BTK-hemmer). 

  • Multi-blockbustermidlet pembrolizumab (Keytruda) fra MSD blir ikke innført som monoterapi til adjuvant behandling av voksne og ungdom 12 år og eldre etter fullstendig reseksjon av melanom stadium IIB og IIC.

Utsatt

  • Vurdering av innføring av antistoffet Teklistamab (Tecvayli) fra Janssen blir utsatt. Tecvayli vurderes til behandling av voksne med residiverende og refraktær myelomatose, som har fått minst tre tidligere behandlinger, inkludert et immunmodulerende middel, en proteasomhemmer og et anti-CD38-antistoff, og har vist sykdomsprogresjon under siste behandling. Tecvayli og denne indikasjonen var oppe i Beslutningsforum i januar i år, og da fikk behandlingen nei.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også