Sier ja til nye behandlingsmetoder for kreft

Beslutningsforum har innført nye behandlingsmetoder for ikke-småcellet lungekreft og for voksne og ungdom med føflekkreft. 
«HURTIGSPOR»: En forenklet ordning for innføring av PD-(L)1-hemmere er et svært viktig tiltak for å kunne redusere saksbehandlingstiden i Nye metoder, sier Terje Rootwelt, leder av Beslutningsforum. | Foto: Helse Sør-Øst
«HURTIGSPOR»: En forenklet ordning for innføring av PD-(L)1-hemmere er et svært viktig tiltak for å kunne redusere saksbehandlingstiden i Nye metoder, sier Terje Rootwelt, leder av Beslutningsforum. | Foto: Helse Sør-Øst

Innføringen kommer etter at Beslutningsforum i november innførte en forenklet prosess for å innføre PD-(L)1-hemmere, som en undergruppe av immunterapi. Medikamentene hjelper immunsystemet med å bekjempe kreftceller.

Nivolumab (Opdivo) i kombinasjon med platinumbasert kjemoterapi til neoadjuvant behandling av operabel ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) med høy risiko for tilbakefall hos voksne pasienter hvor tumorer har PD-L1-ekspresjon lik en prosent eller over, ble registrert innmeldt i ordningen 19. desember i fjor. Denne behandlingen fikk ja i Beslutningsforum i mandagens møte. 

Samme behandling ble også besluttet innført som adjuvant behandling av voksne og ungdom som er 12 år og eldre med melanom (føflekkreft) stadium IIB eller IIC. Dette også som et ledd i den forenklede ordningen for innføring av PD-(L)1 legemidler.

Dette er beslutninger tatt på «rekordtid», ifølge Beslutningsforum: 

– En forenklet ordning for innføring av PD-(L)1-hemmere er et svært viktig tiltak for å kunne redusere saksbehandlingstiden i Nye metoder. Raskere saksbehandling er viktig for oss, og dagens beslutning viser at dette fungerer. En forenklet prosess, der det er mulig, vil kunne gi pasientene tidligere tilgang på disse legemidlene. I tillegg vil det totalt sett bedre kapasiteten i Nye metoder, sier leder av Beslutningsforum Terje Rootwelt, i en pressemelding. 

Totalt var syv nye behandlingsmetoder oppe til vurdering mandag, I tillegg til nivolumab (Opdivo) (BMS) ble to andre besluttet innført mens tre fikk nei. I to av disser er Sykehusinnkjøp bedt om å gjenoppta forhandlingene med leverandør.

Disse fikk ja

  • Maribavir (Livtencity) innføres til behandling av cytomegalovirus (CMV)-infeksjon og/eller -sykdom med eller uten resistens mot én eller flere tidligere behandlinger, inkludert ganciklovir, valganciklovir, cidofovir eller foskarnet hos voksne pasienter som har gjennomgått hematopoetisk stamcelletransplantasjon (HSCT) eller organtransplantasjon (SOT). CMV-infeksjon kan gi kraftigere infeksjoner med alvorlig sykdom og død hos immunsvekkede pasienter. Fagmiljøene får nå et nytt behandlingsalternativ med en gunstig sikkerhetsprofil som kan tas peroralt hos disse pasientene.
  • Cytarabin/daunorubicin (Vyxeos liposomal) til behandling av voksne med nylig diagnostisert, terapirelatert akutt myelogen leukemi (t-AML) eller AML med myelodysplasirelaterte forandringer (AML-MRC). Behandlingen har tidligere fått nei fra Beslutningsforum fordi prisen har vært for høy. Et nytt pristilbud fra leverandør fører til at denne metoden nå vurderes å være innenfor det som sannsynliggjør at prioriteringskriteriene er oppfylt.

Disse fikk nei

Fenfluramin (Fintepla) til behandling av epileptiske anfall forbundet med Dravets syndrom (DS) som tilleggsbehandling til andre antiepileptika hos pasienter fra 2 års alder. Det er om lag 40 pasienter årlig som kan være aktuelle for behandlingen.

Metoden viser en svært liten og usikker mer-effekt sammenlignet med cannabidiol (Epidyolex), en behandling for samme pasientgruppe som ble innført i januar 2022, konluderer Beslutningsforum. 

– For å kunne rettferdiggjøre en innføring av fenfluramin (Fintepla) må leverandøren tilby en pris som gjør at kostnadene vil være på samme nivå for cannabidiol (Epidyolex), sier Rootwelt.

De to andre metodene som ikke innføres er Mupirocin nesesalve som rutine for infeksjonsprofylakse ved ortopedisk protesekirurgi, og teklistamab (Tecvayli) til behandling av voksne med residiverende og refraktær myelomatose. 

For teklistamab mener Beslutningsforum at det ikke er dokumentert at nytten står i et rimelig forhold til prisen, og Sykehusinnkjøp er bedt om å gjenoppta forhandlinger med leverandør.

– Vi har også fått ulike innspill til saken, og ønsker å gå i dialog med fagmiljøet om eventuell bruk av legemiddelet. Det har blant annet kommet innspill om ulike doseringer. Men selv om vi har sett på kostnadsbildet for ulike doseringer, har leverandøren valgt en pris som gjør at prioriteringskriteriene ikke kan vurderes å være oppfylt, sier Rootwelt i pressemeldingen. 

For Mupirocin er kunnskapsgrunnlaget for begrenset til å kunne anbefale dette som et generelt tiltak for å forebygge postoperative infeksjoner hos disse pasientene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også