Skal ta stilling til Alzheimer-legemiddel – kan bli tilgjengelig i Europa neste år

Lecanemab fra Biogen og Eisai er blant legemidlene Bestillerforum skal ta stilling til mandag.
LECANEMAB: Alzheimersmidlet Lecanemab er blant legemidlene Bestillerforum skal ta stilling til mandag 25. september. Det er fagdirektør Ulrich Spreng ved Helse Sør-Øst som leder Bestillerforum. | Foto: Vestre Viken
LECANEMAB: Alzheimersmidlet Lecanemab er blant legemidlene Bestillerforum skal ta stilling til mandag 25. september. Det er fagdirektør Ulrich Spreng ved Helse Sør-Øst som leder Bestillerforum. | Foto: Vestre Viken

Bestillerforum for nye metoder er instansen som vurderer om legemidler og andre nye metoder skal gå videre til nasjonal metodevurdering, og hvilken type metodevurdering som skal utføres.

På forumets møte mandag 25. september skal de blant annet ta stilling til mye omtalte lecanemab, Alzheimers-antistoffet markedsført av Biogen og Eisai, som i USA markedsføres med navnet Leqembi.

I brevet sendt til Nye Metoder fra Eisai, hvor de utrykker ønsket om å få legemidlet sitt vurdert av i Nye Metoder-systemet, kommer det frem at markedsføringsnavnet på lecanemab for Norge ikke er klart. Feltet er fylt ut med TBD, for «to be determined», fremfor Leqembi-navnet. 

Indikasjonen Eisai ønsker metodevurdert er «Behandling av pasienter med mild kognitiv svikt på grunn av Alzheimers sykdom og pasienter med mild demens på grunn av Alzheimers sykdom».

I brevet kommer det også frem at Eisai forventer å få en anbefaling fra CHMP i desember 2023, etterfulgt av markedsføringstillatelse i februar 2024.

Eisai søkte til de europeiske helsemyndighetene om å få markedsføringstillatelse for lecanemab i januar. Leqembi fikk «standard godkjennelse» av FDA, de amerikanske legemiddelmyndighetene, i juli i år. Dette kommer etter at midlet fikk såkalt akselerert godkjennelse i januar i år. Forskjellen i praksis er hvor mange som vil ha tilgang på midlet gjennom helseforsikringen sin.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også