Kreftmiddel opp i Beslutningsforum etter halvannet år i kø

Legemiddelverket har gjort en forenklet vurdering av innføring av en ny indikasjon for Roche sitt legemidel Tecentriq, etter Bestillerforums beskjed om å prioritere saker i kø. 
MØTES MANDAG: Terje Rootwelt, leder av Beslutningsforum, skal sammen med de andre direktørene for de regionale helseforetakene ta stilling til ti metoder i sitt møte mandag. | Foto: HSØ
MØTES MANDAG: Terje Rootwelt, leder av Beslutningsforum, skal sammen med de andre direktørene for de regionale helseforetakene ta stilling til ti metoder i sitt møte mandag. | Foto: HSØ

Midlet tezolizumab (Tecentriq), til behandling av voksne med ikke-småcellet lungekreft (NSCLC), er blant legemidlene Beslutningsforum skal ta stilling til i sitt neste møte. 

Flere indikasjoner på dette legemidlet er tidligere innført. Indikasjonen som Beslutningsforum nå skal ta stilling til, er: 

«Monoterapi indisert til adjuvant behandling etter fullstendig reseksjon og platinabasert kjemoterapiav voksne pasienter med NSCLC med høy risiko for tilbakefall der tumor har PD-L1-ekspresjon i ≥ 50 %av tumorcellene (TC) og som ikke har EGFR-mutant eller ALK-positiv NSCLC.»

Roche, som markedsfører Tecentriq, sendte imidlertid inn dokumentasjonen i mai i fjor på indikasjonen som nå skal vurderes av Beslutningsforum. Dermed har det gått halvannet år før saken nå skal opp. 

Roche skrev et innspill til Nye Metoder i januar, der de påpeker at det på det tidspunktet var åtte måneder siden selskapet hadde sendt inn dokumentasjonen. Her ba de Bestillerforum om å gi Statens Legemiddelverk i oppdrag om «umiddelbart å iverksette ytterligere forenkling av denne metodevurderingen». 

I et notat fra Legemiddelverket til Bestillerforum den 8. august i år, viser SLV til at Bestillerforum i fjor ba om at saker som står i kø skal prioriteres «med henblikk på alvorlighetsgrad av tilstanden, tilgjengelighet av behandlingsalternativer, kvaliteten på dokumentasjonsgrunnlaget» samt statusen for godkjenningsprosessen i EMA. SLV ble også bedt om å vurdere forenklede metodevurderinger, samt se på muligheten for å basere seg på andre lands metodervurderinger. 

SLV skriver i notatet at de mener denne saken kan gjennomføres med en forenklet utredning, og viser også til at EMA da de ga markedsføringstillatelse til midlet, vurderte at atezolizumab «har en nytte som overstiger risikoen« når det kommer til denne indikasjonen. SLV viser også til at behandlingsprinsippet er kjent fra før. 

De øvrige metodene Beslutningsforum skal ta stilling til mandag er:

Venetoklaks (Venclyxto), for to indikasjoner på leukemi. 

Trastuzumabderukstekan (Enhertu), brystkreft 

Karfilzomib (Kyprolis) i kombinasjon med daratumumab (Darzalex) og deksametason, benmargskreft

Isatuksimab (Sarclisa) i kombinasjon med karfilzomib (Kyprolis) og deksametason, benmargskreft

Voklosporin (Lupkynis) i kombinasjon med mykofenolatmofetil, aktiv lupusnefritt

Risankizumab (Skyrizi), Crohns sykdom

Bimekizumab (Bimzelx), aktiv ikke-radiografisk aksial spondyloartritt samt aktiv ankyloserende spondylitt (kronisk leddsykdom)

Bimekizumab (Bimzelx) alene eller i kombinasjon med metotreksat, til behandling av aktiv psoriasisartritt

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også