Beslutningsforums mai-møte: Skal vurdere 12 behandlinger

Blant metodene som skal vurderes i Beslutningsforums neste møte er to legemidler til behandling av benmargskreft og en brystkreftbehandling. Også en behandling mot malaria skal vurderes. 
MAI-MØTE: Beslutningsforums leder Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, utgjør forumet sammen med de øvrige RHF-direktørene. | Foto: HSØ
MAI-MØTE: Beslutningsforums leder Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, utgjør forumet sammen med de øvrige RHF-direktørene. | Foto: HSØ

Beslutningsforum skal vurdere 12 behandlinger for innføring i den offentlige helsetjenesten i sitt møte neste uke.

Gileads Trodelvy skal vurderes innført med ny indikasjon. To myelomatose (benmargskreft)-behandlinger skal også tas stilling til, Pepaxti og Carvykti, som markedsføres av henholdsvis Oncopeptides og Johnson&Johnson. 

Flere av behandlingene er oppe til ny vurdering, deriblant Sanofis Dupixent til behandling av den kroniske inflammatoriske hudsykdommen prurigo nodularis (PN). Også Roches Helimbra, som er et legemiddel som brukes til å forebygge eller minske blødning hos pasienter med blødersykdommen Hemofili A, skal opp på nytt. Bristol-Myers Squibbs legemiddel til behandling av anemi, Reblozyl, har tidligere fått nei og skal opp til ny vurdering. 

Disse metodene skal vurderes:

  • Trodelvy (acituzumabgovitekan/sacituzumab govitecan), legemiddel (infusjon) til behandling av en type brystkreft
    Til behandling av voksne pasienter med inoperabel eller metastatisk hormonreseptor (HR)-positiv, HER2-negativ brystkreft som har fått endokrinbasert behandling og minst to ytterligere systemiske behandlinger i avansert setting. Markedsføres av Gilead.
  • Pepaxti (melfalanflufenamid), legemiddel (infusjon) til behandling av benmargskreft.
    I kombinasjon med deksametason, til behandling av voksne pasienter med myelomatose som har mottatt minst tre tidligere behandlingslinjer, hvor sykdommen er refraktær overfor minst én proteasomhemmer, ett immunmodulerende middel og ett monoklonalt antistoff, og som har vist sykdomsprogresjon på eller etter siste behandling. Markedsføres av Oncopeptides AB.

  • Carvykti (ciltakabtagene autoleucel), legemiddel til behandling (infusjon) av benmargskreft. Kimærisk antigenreseptor T-celleterapi (CAR-T).
    Til behandling av voksne pasienter med residiverende og refraktær myelomatose, som har fått minst tre tidligere behandlinger, inkludert et immunmodulerende middel, en proteasomhemmer og et antistoff, og har vist sykdomsprogresjon under siste behandling. Markedsføres av Johnson & Johnson.
  • Tevimbra (tislelizumab) som monoterapi til behandling av voksne pasienter med inoperabelt, lokalavansert eller metastatisk øsofagealt plateepitelkarsinom etter tidligere platinabasert kjemoterapi.
    Markedsføres av BeiGene.

  • Reblozyl (luspatercept), legemiddel (injeksjon) til behandling av anemi (mangel på røde blodlegemer) ved visse sjeldne sykdommer.
    Til behandling av voksne med transfusjonsavhengig anemi knyttet til betatalassemi. Har tidligere fått nei for denne indikasjonen, skal revurderes. Markedsføres av Bristol-Myers Squibb.

  • Cibingo (abrocitinib), legemiddel (tablett) til behandling av moderat til alvorlig atopisk dermatitt.
    Til behandling av moderat til alvorlig atopisk dermatitt hos voksne og ungdom ≥12 år, som er aktuelle for systemisk behandling.
    Markedsføres av Pfizer.

  • Kaftrio (elexakaftor/tezakaftor/ivakaftor) i kombinasjonsregime med Kalydeco (ivakaftor) til behandling av cystisk fibrose hos pediatriske pasienter i alderen 2-6 år som har minst én F508del-mutasjon i cystisk fibrose transmembran konduktansregulator (CFTR)-genet.
    Markedsføres av Vertex Pharmaceuticals.
  • Orkambi (lumakaftor/ivakaftor) granulat til behandling av cystisk fibrose hos pasienter >1 år som er homozygote for F508 delmutasjonen i CTFR-genet. Er tidligere innført til pasienter over to år.
    Markedsføres av Vertex Pharmaceuticals.

  • Libtayo (cemiplimab), legemiddel (infusjon) til behandling av kutant plateepitelkarsinom.
    Som monoterapi til behandling av voksne pasienter med metastatisk eller lokalavansert kutant plateepitelkarsinom som ikke er egnet for kurativ kirurgi eller kurativ strålebehandling. Oppfølging av beslutning/oppdatering.
    Markedsføres av Regeneron.
  • Dupixent (dupilumab) til behandling hos voksne som er kandidater for systemisk behandling av moderat til alvorlig prurigo nodularis (PN). Dette er en en kronisk inflammatorisk hudsykdom. - ny vurdering.
    Markedsføres av Sanofi.
  • Artesunat Amivas (artesunat) til innledende behandling av alvorlig malaria hos voksne og barn

  • Helimbra (emicizumab) som rutineprofylakse ved alvorlig hemofili A uten antistoff mot faktor VIII der behandling med FVIII er vurdert som uegnet eller der effekt av behandling med FVII er utilstrekkelig. Har tidligere fått nei.
    Markedsføres av Roche.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også