Folkehelsemeldingen: Ingen klare løfter om vaksinasjonsprogram for voksne

I Folkehelsemeldingen heter det at regjeringen «vil arbeide med å etablere et voksenvaksinasjonsprogram som bygger på dagens influensavaksinasjonsprogram».
LEGGER FREM FOLKEHELSEMELDING: Det har vært store forventninger til om det kommer anbefalinger om å innføre et vaksinasjonsprogram for voksne i Norge. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
LEGGER FREM FOLKEHELSEMELDING: Det har vært store forventninger til om det kommer anbefalinger om å innføre et vaksinasjonsprogram for voksne i Norge. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fredag legger helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) frem Folkehelsemeldingen. 

Det har vært store forventninger til om det kommer anbefalinger om å innføre et vaksinasjonsprogram for voksne i Norge. Det har i flere år vært bred politisk enighet om å innføre et vaksineprogram for voksne. 

I Folkehelsemeldingen heter det at regjeringen «vil arbeide med å etablere et voksenvaksinasjonsprogram som bygger på dagens influensavaksinasjonsprogram»:

– Regjeringen vil arbeide med å etablere et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper. Utgangspunktet vil være dagens influensavaksinasjonsprogram, der kommunene har ansvar for å gi innbyggerne tilbud om vaksine. En eventuell videreføring av tilbudet om vaksine mot covid-19 kan også gjøres i vaksinasjonsprogrammet. Å innføre flere vaksiner kan vedtas etter en faglig og samfunnsøkonomisk vurdering, heter det. 

– Målet med et voksenvaksinasjonsprogram er bedre oppslutning om vaksinasjonsanbefalinger, bedre helse og mindre behov for helsehjelp i målgruppene. En ramme for vaksinasjon som sikrer befolkningen et tilbud, vil også være forutsigbart og gi bedre kunnskap. En ordning for påminnelser og innkalling til vaksinasjon kan være et godt virkemiddel for å få folk til å slutte opp om vaksinasjonstilbudet. Et program kan gi bedre innkjøpsavtaler og bedre tilgang til vaksiner i en krevende marked, og en samlet håndtering av vaksinasjonstilbudet kan redusere kostnader sentralt og lokalt, heter det videre. 

Solberg-regjeringen varslet i Legemiddelmeldingen i 2015 at de skulle utrede utrede opprettelsen av et vaksinasjonsprogram for voksne. Oppgaven ble gitt til Folkehelseinstituttet (FHI), som tre år senere kom med sine anbefalinger.

Blant annet har FHI anbefalt å opprette et voksenvaksinasjonsprogram som inkluderer pneumokokkvaksinasjon. Flere andre land, deriblant Sverige, Danmark og Nederland, har nylig etablert slike vaksinasjonsprogram for voksne.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

VIL EKSPANDERE INTERNASJONALT: Torbjørn Aamodt og Sensio er glad for å ha landet oppkjøpet med Nordic Capital Evolutions. | Photo: Ingar Sørensen

Sensio solgt til Nordic Capital

For abonnenter

DIPS-TOPP: Thomas Smedsrud tok over som daglig leder i Dips og konsernsjef i morselskapet Kernel i fjor. | Photo: Dips

Dips økte inntektene med 29 prosent

For abonnenter