HOD planlegger voksenvaksinasjon-forslag til våren

– Vi forventer en rask og bred implementering av et voksenvaksinasjonsprogram og ikke ytterligere utredninger, sier leder av faggruppen for vaksiner i Legemiddelindustrien (LMI), Per Aabakken.
METT AV UTREDNINGER: Per Aabakken i faggruppen for vaksiner i Legemiddelindustrien forventer en rask innføring av et vaksinasjonsprogram og ikke ytterligere utredninger. | Foto: LMI
METT AV UTREDNINGER: Per Aabakken i faggruppen for vaksiner i Legemiddelindustrien forventer en rask innføring av et vaksinasjonsprogram og ikke ytterligere utredninger. | Foto: LMI

Helse og omsorgsdepartementet (HOD) tar sikte på fremme et forslag til voksenvaksinasjonsprogram for Stortinget til våren, i forbindelse med den nye folkehelsemeldingen som kommer, opplyser statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) til MedWatch.

Leder i faggruppen for vaksiner i Legemiddelindustrien (LMI), Per Aabakken, håper på raskest mulig behandling og innføring av et voksenvaksinasjonsprogram.

– Arbeidet med å utrede et program ble varslet allerede i 2015. Nå forventer vi en rask og bred implementering av et program og ikke ytterligere utredninger, sier Aabakken, som også er daglig leder for Sanofi i Norge, Danmark og Island.

Aabakken sier at den globale etterspørselen etter vaksiner har økt.

– Det tar måneder og til og med år å produsere vaksiner, så dialogen med industrien om innkjøpene må gjøres lang tid i forveien. Derfor handler dette også om å sikre Norge en effektiv tilgang til vaksiner gjennom langsiktige kontrakter.

Politisk enighet

Det har i flere år vært bred politisk enighet om å innføre et vaksineprogram for voksne. Likevel har det ennå ikke blitt noe av.

Solberg-regjeringen varslet i Legemiddelmeldingen i 2015 at de skulle utrede utrede opprettelsen av et vaksinasjonsprogram for voksne. Oppgaven ble gitt til Folkehelseinstituttet (FHI), som tre år senere kom med sine anbefalinger.

De foreslo et program med vaksinasjon mot sesonginfluensa og pneumokokksykdom, i tillegg til grunnvaksinasjon til de som mangler det, inkludert flyktninger og asylsøkere. FHI foreslo også oppfriskningsvaksinasjon mot difteri, tetanus, kikhoste og polio hvert tiende år.

Et vaksinasjonsprogram for voksne vil gi den norske befolkningen bred beskyttelse mot sykdom. I tillegg vil den gjøre oss som samfunn bedre rustet til neste helsekrise, mener Aabakken.

– Nå har vi hatt en pandemi hvor vi har sett betydningen av vaksinasjon og en effektiv vaksinestruktur. Myndighetene bør utnytte disse erfaringene til raskt å innføre et effektivt voksenvaksinasjonsprogram.

Aabakken er spesielt kritisk til at Norge er et av svært få land i Nord-Europa som ikke finansierer influensavaksiner til risikopasienter.

– Det er ingen finansiering denne sesongen og heller ikke i statsbudsjettet for neste år. Vi frykter at dette, som også FHI har uttrykt, vil kunne påvirke vaksinasjonsdekningen til de som trenger beskyttelse mest, sier Aabakken.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også