Ultimovacs prostatakreft-vaksine når primærendepunkt i fase 1-studie

Studien ble gjennomført ved Oslo Universitetssykehus, og har inkludert menn med tilbakefall av prostatakreft etter operasjon. 
Carlos de Sousa og Ultimovacs konstaterer positive resultater fra fase 1-studien, som viser at vaksinen ikke ga alvorlige bivirkninger. | Foto: Ultimovacs
Carlos de Sousa og Ultimovacs konstaterer positive resultater fra fase 1-studien, som viser at vaksinen ikke ga alvorlige bivirkninger. | Foto: Ultimovacs

Ultimovacs kunngjør mandag morgen resultater fra fase 1-studien TENDU. 

Dette er den første immunterapeutiske kreftvaksinen som er basert på Ultimovacs’ egne teknologiplattform, TET, som er testet på mennesker. Resultatene viste at vaksinen ikke ga noen alvorlige bivirkninger. TENDU møtte derfor primærendepunktet for studien. 

TENDU-studien, som ble fullrekruttert for ett år siden, har hatt som mål å finne riktig dose av vaksinen, samt registrere eventuelle bivirkninger. 

  • Etter fjerning av prostatakjertel vil opp til 30 prosent få tilbakefall av sykdommen. Standard behandling etter tilbakefall er stråleterapi i kombinasjon med hormonbehandling. I denne studien har pasientene mottatt immunterapi (TET-vaksine) før standard stråle- og hormonbehandling starter.

Studien ble gjennomført ved Oslo Universitetssykehus, og har inkludert menn med tilbakefall av prostatakreft etter operasjon. Vaksinen ble gitt til 12 pasienter, hvorav tre ble behandlet med henholdsvis 40 og 400 mikrogram, og seks pasienter ble behandlet med 960 mikrogram. Etter vaksinering har pasientene fått standardbehandling med stråle- og hormonbehandling.

Resultatene fra studien viste at vaksinen ikke ga alvorlige bivirkninger. Videre viste dataene vaksine-spesifikk T-celle respons, som indikerer at vaksinen kan stimulere kroppens immunapparat. Ingen doserings-begrensende bivirkninger ble registrert. Dette vil si at høyere doser kan vurderes i fremtidige studier. 

– De øvrige resultatene fra studien vil presenteres i en vitenskapelig artikkel, skriver selskapet i en pressemelding. 

Parallelt med TENDU-studien har Ultimovacs videreutviklet teknologiplattformen TET og gjennomført flere prekliniske eksperimenter, samt utviklet en skalerbar prosess for produksjon. 

– Resultatene fra disse aktivitetene, i tillegg til dataene fra studien, gir et godt fundament for videre utvikling. I vurderingen av fremtidige vaksinekandidater vil selskapet vektlegge kreftsykdommer hvor det finnes et udekket medisinsk behov i det terapeutiske tilbudet til kreftpasienter, skriver selskapet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også