Inngikk avtale om planteutviklede legemidler på FNs naturtoppmøte

Fordelene fra legemidler som utvinnes fra planter skal nå deles rettferdig og likt, ifølge et av vedtakene på det nylig avholdte naturtoppmøtet. 
NY AVTALE: På FNs naturtoppmøte COP15 ble det vedtatt en rekke mål fram mot 2030. Møtet ble ledet av Huang Runqiu som er miljøminister i Kina. | Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press via AP
NY AVTALE: På FNs naturtoppmøte COP15 ble det vedtatt en rekke mål fram mot 2030. Møtet ble ledet av Huang Runqiu som er miljøminister i Kina. | Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press via AP

På FNs naturtoppmøtet COP15 ble det vedtatt en rekke forpliktelser fram mot 2030. Et av punktene som ble banket igjennom, handler om legemidler som utvikles fra planter.

Fordelene som kommer fra naturressurser, som medisiner utviklet fra planter, skal nå deles rettferdig og likt. I tillegg skal urfolks rettigheter beskyttes, heter det i et av punktene, skriver BBC News.

Det skal også innføres en avgift på produkter som er utviklet basert data på naturens genbak, ifølge NRK. Avgiften skal gå til et fond som skal brukes for å bevare og restaurere natur i fattige land. 

Tjener milliarder på norsk sopp-stoff

Ciklosporin, som selges av Novartis, er et eksempel på et legemiddel som er utviklet fra en naturen. 

Legemidlet ble utviklet fra et stoff produsert av en sopp funnet på Hardangervidda i Norge, og brukes hovedsakelig brukt som behandling for å forhindre organavstøtning hos pasienter som har gjennomgått organtransplantasjon. 

Ciklosporin, som markedsføres som Sandimmune, skal gi selskapet en fortjeneste på opptil ti milliarder kroner i året, skriver NRK.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også