Novartis vil teste legemiddel mot malaria

Novartis vil teste sitt nye legemiddel mot malaria i en fase 3-studie.
MALARIA: Fase 3-studien på ganaplacid gjøres i et samarbeid med organisasjonen Medicines for Malaria Venture (MMV). | Foto: Colourbox
MALARIA: Fase 3-studien på ganaplacid gjøres i et samarbeid med organisasjonen Medicines for Malaria Venture (MMV). | Foto: Colourbox
ALBERT RØNNING-ANDERSSON, Anne Grete Storvik

Selskapet selv anser legemidlet til å kunne bli en potensiell «game-changer»i kampen mot malaria.

Novartis skriver i en melding at legemiddelkandidaten ganaplacid tilhører en ny generasjon malariamedisin med potensial til å behandle resistente stammer av den dødelige malariaparasitten, ifølge danske MedWatch.

Fase 3-studien gjøres i et samarbeid med organisasjonen Medicines for Malaria Venture (MMV), og har fått støtte fra EUs European and Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP). Flere tusen pasienter på kliniske sentre i blant annet Burkina Faso, Mali, Gabon og Niger skal inkluderes i studien.

I studien skal effekten av ganaplacid undersøkes i kombinasjon med en ny og forbedret versjon av den eksisterende malariamedisinen lumefantrin. Denne kombinasjonsbehandlingen fikk særstatus Fast Track Designation, samt Orphan Drug Designation av den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA i august. Dette bidrar til å fremskynde prosessen fram til markedsføring.

Det finnes flere malarialegemidler på markedet. Men malariaparasittene utvikler i stadig økende grad resistens overfor disse, og Novartis mener derfor at utviklingen av ny og bedre medisin haster.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også