Novartis har fått EU-godkjenning for radioaktiv legemiddel mot prostatakreft

Novartis Norge er nå i dialog med Folkehelseinstituttet om å finansiere behandling med legemidlet i Norge. 
AVDEKKER SPREDNING: – De radioaktive partiklene som er festet til et molekyl målrettet mot kreftceller i prostata, avdekker hvilke organer pasienten har spredning til, sier daglig leder Veronika Barrabes i Novartis Norge. | Foto: Novartis
AVDEKKER SPREDNING: – De radioaktive partiklene som er festet til et molekyl målrettet mot kreftceller i prostata, avdekker hvilke organer pasienten har spredning til, sier daglig leder Veronika Barrabes i Novartis Norge. | Foto: Novartis

EU-kommisjonen har gitt markedsføringstillatelse til Novartis sitt legemiddel Pluvicto. 

Legemiddelet er den første målrettede radioligandterapien som er rettet mot progressiv, PSMA-positiv, metastatisk, kastrasjonsresistent prostatakreft, skriver selskapet i en pressemelding. 

Radioligandterapi er et prinsipp som tar målrettet behandling til et nytt nivå, ifølge daglig leder Veronika Barrabes i Novartis Norge.

– De radioaktive partiklene som er festet til et molekyl målrettet mot kreftceller i prostata, avdekker hvilke organer pasienten har spredning til. Samtidig drepes prostatakreftcellene ved at de bestråles fra innsiden av cellene gjennom såkalt intracellulær stråling, sier Barrabes pressemeldingen.

Legemidlet blir et viktig supplement til behandlingen av pasienter med langtkommen prostatakreft hvor det i dag finnes få behandlingsalternativer, ifølge henne.

Har FHI-dialog

Novartis ønsker nå å gjøre behandlingen tilgjengelig for norske pasienter og er i dialog med Folkehelseinstituttet (FHI). 

FHI vil vurdere finansiering basert på en fullstendig metodevurdering, og skal vurdere organisatoriske og helseøkonomiske konsekvenser ved å innføre av behandlingen, ifølge pressemeldingen. 

EU-godkjenningen baserer seg på fase 3-studien Vision som oppnådde de to primære hovedmålene i studien. 

Samlet overlevelse og radiografisk progresjonsfri overlevelse var signifikant bedre hos pasienter som ble behandlet med Pluvicto (177Lu-PSMA-617). 

Pasientene hadde 38 prosent redusert risiko for død og 67 prosent redusert risiko for sykdomsprogresjon, skriver Novartis i meldingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også