Flertall på Stortinget vil ha lov om rasjonering av legemidler

Alle partiene på Stortinget støtter regjeringens forslag om å innføre en lov som åpner for å rasjonere legemidler det er kritisk mangel på i Norge. Forslaget om å forby parallelleksport støttes også. 
STØTTER LOVFORSLAG: Helse- og omsorgskomiteen har levert sin innstilling til ny legemiddellov og apoteklov. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
STØTTER LOVFORSLAG: Helse- og omsorgskomiteen har levert sin innstilling til ny legemiddellov og apoteklov. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
NTB og Anne Grete Storvik

Det er klart etter at helse- og omsorgskomiteen på Stortinget leverte sin innstilling tirsdag, skriver NRK.

Medisinene som kan rasjoneres, er blant annet ADHD-medisiner, fedmelegemidler og antibiotika til barn.

Parallelleksport

Komiteen støtter også forslaget om grossister og andre som driver grossistvirksomhet, kan pålegges å registrere opplysninger om omsetningen. Det samme gjelder forslaget om parallelleksport: Departementet kan ved fare for tilgangen til legemidler i Norge pålegge grossister og andre som driver grossistvirksomhet, restriksjoner på salg, utlevering og parallelleksport av legemidler, heter det i komiteens tilråding. 

Helse- og omsorgsdepartementet foreslo endringer i legemiddelloven og apotekloven som skal bidra til å styrke legemiddelberedskapen og legemiddeltilgangen i Norge utenfor kriser og katastrofer. 

  • Eksport av legemidler som er produsert og pakket for det norske markedet til et annet EØS-land - parallelleksport - skyldes at Norge har et lavt prisnivå på legemidler. Grossistene kan tjene mer penger på å selge legemidlene i utlandet.
  • Legemiddelgrossistene har etter EØS-retten anledning til å parallelleksportere legemidler til andre EØS-land.

Å forby parallelleksport av legemidler dersom det er legemiddelmangel eller ved fare for at mangel oppstår, var ett av tiltakene som ble foreslått, og som nå får støtte av en samlet Helse- og omsorgskomite på Stortinget. 

Restriksjoner

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sa til NRK i forrige uke at rasjonering i dag har fungert ved hjelp av velvilje hos mange parter. Han mener at en lovendring er viktig.

– Det må etableres et rettslig grunnlag dersom myndighetene i en mangelsituasjon skal pålegge restriksjoner for utlevering av medisiner, sier Vestre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også