Regjeringen foreslår refusjon til diabetesmedisin

Diabeteslegemidlet Rybelsus kan få refusjon dersom regjeringens forslag i revidert nasjonalbudsjett får samtykke av Stortinget. 
REFUSJON: Regjeringen, her ved helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, ønsker gjennom revidert nasjonalbudsjett å gi individuell refusjon til diabetesmedisinen Rybelsus. | Foto: Terje Pedersen / NTB
REFUSJON: Regjeringen, her ved helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, ønsker gjennom revidert nasjonalbudsjett å gi individuell refusjon til diabetesmedisinen Rybelsus. | Foto: Terje Pedersen / NTB
Anne Grete Storvik, Sebastian Brauer Hagel

Det har vært en kraftig vekst av refusjonsutgiftene til diabeteslegemiddelet Ozempic siden 2019, og refusjonsutgiftene står nå for rundt ti prosent av folketrygdens samlede utgifter til legemiddel.

Mye av bruken går til behandling av fedme som er utenfor blåreseptordningens godkjente bruksområde. Høy etterspørsel etter legemiddelet på verdsbasis har bidratt til global mangel på Ozempic.

Nå foreslår regjeringen, i revidert nasjonalbudsjett som legges frem tirsdag, å åpne opp for refusjon av legemiddelet Rybelsus som kan bli brukt ved mangel på Ozempic. Dette krever Stortingets samtykke.

HOD har vurdert Rybelsus på refusjon i tre år

Som MedWatch skrev i april, har Novo Nordisk, som markedsfører Rybelsus og Ozempic - begge med samme virkestoff, semaglutid - ment at konsekvensene av Ozempic-mangelen langt på vei kan løses ved å gi refusjon til selskapets tablett med samme virkestoff. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har hatt saken til vurdering i tre år - og har nå tatt en beslutning: 

– Regjeringen vil sikre tilgangen til diabeteslegemidler og redusere folketrygdens utgifter. Derfor foreslår vi fire tiltak i revidert nasjonalbudsjett, som skal gjelde fra 1. juli i år, seier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap). 

Vil fjerne refusjon på utenlandske pakninger

Kjøp av utenlandske pakninger for å bøte på mangelen koster opptil syv ganger så mye for det offentlige, fordi disse ikke er prisregulert. Tall som MedWatch har fått fra Apotekforeningen viser at staten dekket utenlandske pakninger på blå resept til norske pasienter for om lag 700 millioner kroner i 2023. Nå foreslår regjeringen også å fjerne refusjon for utenlandske pakninger

Tre av tiltakene omfatter Ozempic:

  • Overføring fra forhåndsgodkjent refusjon til individuell stønad.
  • Fjerning av refusjon for utenlandske pakninger.
  • Rasjonering i apotek.

Lovforslag om legemiddelberedskap

Regjeringen har nylig fremmet et lovforslag om legemiddelberedskap der det blant annet blir foreslått at ved fare for tilgangen til legemiddel i Norge, så kan man innføre restriksjoner på salg og utlevering av legemidler i apotek og fra grossist.

Tiltakene som Direktoratet for medisinske produkt (DMP) har gjort for å bedre informasjonen, tydeliggjøre kriterier for refusjon på blåresept og gjennomført prisforhandlinger med legemiddelprodusenten, har ikke ført til at refusjonsvilkårene er blitt etterlevd på en bedre måte - eller at man har fått bedre kontroll på utgiftene, skriver Helse - og omsorgsdepartementet i en pressemelding. 

– Disse tiltakene vil gi et større utvalg av tilgjengelige diabeteslegemidler til den aktuelle pasientgruppem, og avgrense behovet for bruk av kostbare, utenlandske pakninger av Ozempic, sier Vestre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også