EUs legemiddelreform klar for avstemning i EU-parlamentet

En komité i EU-parlamentet stemte tirsdag for å legge et grunnlag for markedseksklusivitet på syv og et halvt år. 
REFORM: EU-systemet jobber med en stor legemiddelreform. | Foto: Thomas Borberg
REFORM: EU-systemet jobber med en stor legemiddelreform. | Foto: Thomas Borberg

Europakommisjonens forslag til ny legemiddellov var å redusere grunnlaget for markedseksklusiviteten for legemidler fra åtte til seks år. En komité i EU-parlament, ENVI (komiteen for miljø, folkehelse og matsikkerhet) har nå foreslått at syv og et halvt år er et bedre grunnlag for markedseksklusivitet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det betyr industrien kan få åtte og et halvt år eksklusivitet forutsatt at kliniske studier blir gjennomført i Europa, og at den nye behandlingen møter et «unmet medical need». Såkalte «orphan drugs» kan med komiteens forslag oppnå 11 år eksklusivitet.

ENVI-komiteens reformforslag skal etter planen debatteres og stemmes over i plenum 10.-11. april. Etter dette må parlamentspolitikerne bli enige med medlemslandene, som enda ikke har kommet frem til en felles enighet, skriver Reuters.

Den danske EU-parlamentarikeren Pernille Weiss, som er talsperson for direktivet, sier i en pressemelding fra parlamentet at reformforslaget er et skritt mot å gjøre det europeiske markedet mer attraktivt: 

– EUs revisjon av legemiddellovgivningen er avgjørende for pasienter, industri og samfunn. Avstemningen i dag er et skritt i retning av å levere de nødvendige verktøyene for å håndtere nåværende og fremtidige helseutfordringer, spesielt med tanke på attraktiviteten til våre markeder og tilgangen til legemidler i EU-landene, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også