Beslutningsforum gir grønt lys til flere behandlinger

Til sammen 17 metoder var oppe til vurdering mandag. 
BESLUTNINGSFORUM: Forumet utgjøres av de fire RHF-direktørene (f.v) Stig Slørdahl (Helse Midt), Marit Lind (Helse Nord). Cathrine Bryne (Helse Vest) og leder Terje Rootwelt (Helse Sør-Øst). | | Foto: Nye Metoder
BESLUTNINGSFORUM: Forumet utgjøres av de fire RHF-direktørene (f.v) Stig Slørdahl (Helse Midt), Marit Lind (Helse Nord). Cathrine Bryne (Helse Vest) og leder Terje Rootwelt (Helse Sør-Øst). | | Foto: Nye Metoder
Sebastian Brauer Hagel, Anne Grete storvik

Saken er oppdatert 18. mars 12:44 med informasjon fra protokollen til Beslutningsforum fra 18.03.2024.

GSKs dostarlimab (Jemperli) til behandling av endometriekreft fikk ja, gjennom det såkalte hurtigsporet for immunterapi som nylig er innført.

– Dette er en sterkt ønsket behandlingsmulighet, både fra fagmiljøet og pasientene, som vi er svært glade for å kunne innføre. Jeg noterer meg også at det er to andre leverandører som har meldt seg inn i ordningen nå, slik at vi håper å kunne innføre flere nye legemidler i den nærmeste fremtid, sier leder av Beslutningsforum, Terje Rootwelt.

Legemiddelet Fenfluramin (Fintepla) til behandling av epileptiske anfall forbundet med Dravets syndrom, fikk tommel opp. Det er UCB som markedsfører Fintepla. Behandlingen skal gis som tilleggsbehandling til andre antiepileptika hos pasienter fra to års alder. Legemiddelet fikk senest i februar nei i Beslutningsforum fordi prisen da var for høy. 

– Vi har hatt en rask og god dialog med leverandøren rundt pris og fått innspill fra fagmiljøet om kriterier for bruk. Vi er glade for at vi i dag kan si ja til å innføre Fintepla til pasienter med denne alvorlige formen for epilepsi, sier Rootwelt.

Videre innføres Lebrikizumab (Ebglyss) fra Almirall, som et nytt behandlingsalternativ til pasienter med alvorlig atopisk dermatitt (eksem) hos voksne og ungdom fra 12 år. Dette er også en metode som tidligere er avvist av Beslutningsforum, men som nå innføres fordi prisen nå står godt i forhold til effekt. 

Disse metodene, i tillegg til dostarlimab, lebrikizumab og fenfluramin, innføres:

  • Atezolizumab (Tecentriq) - subkutanformulering til bruk ved ulike indikasjoner der det idag brukes intravenøs formulering

  • Tezepelumab (Tezspire) som tillegg til vedlikeholdsbehandling ved alvorlig astma hos voksne og ungdom i alderen 12 år og eldre som er utilstrekkelig kontrollert til tross for høye doser inhalasjonskortikosteroider i tillegg til et annet legemiddel for vedlikeholdsbehandling.

  • Natalizumab som brobehandling for pasienter med multippel sklerose (MS) som skal starte eller skifte til behandling med CD-20 antistoffer.

  • Krisantaspase (Erwinase) i kombinasjon med andre kjemoterapeutika for å behandle pasienter, hovedsakelig barn, med akutt lymfoblastisk leukemi som har utviklet hypersensitivitet til E. coli-asparaginase eller pegylert asparaginase som er oppnådd fra E. coli.

  • Normalt humant immunglobulin (HyQvia) som erstatningsterapi hos voksne, barn og ungdom (0-18år) ved primære immunsviktsykdommer (PID) med nedsatt antistoffproduksjon og sekundære immunsviktsykdommer (SID) ved alvorlige eller tilbakevendende infeksjoner, ineffektiv antimikrobiell behandling og enten påvist spesifikk antistoffsvikt (PSAF), eller IgG-nivå i serum <4g, og Immunmodulerende behandling hos voksne, barn og ungdom (0-18 år) ved kronisk inflammatorisk demyeliniserende polynevropati (CIDP) som vedlikeholdsbehandling etter stabilisering med IVIg.

  • Normalt humant immunglobulin (Hizentra ferdigfylte sprøyter (PFS)) som substitusjonsbehandling for voksne, barn og ungdom (0–18 år) ved primær immunsviktsyndrom med nedsatt antistoffproduksjon og sekundær immunsvikt (SID) hos pasienter med alvorlige og tilbakevendende infeksjoner, ineffektiv antimikrobiell behandling og enten påvist spesifikkantistoffsvikt (PSAF1) eller et serum IgG-nivå på <4g/l. Også til immunmodulerende behandling hos voksne, barn og ungdom (0-18 år) ved kronisk inflammatorisk demyeliniserende polynevropati (CIDP) som vedlikeholdsbehandling etter stabilisering med IVIg.

  • Momelotinib (Omjjara) til behandling av sykdomsrelatert splenomegali eller symptomer hos voksne pasienter med moderat til alvorlig anemi som har primær myelofibrose, post-polycytemi vera myelofibrose eller post-essensiell trombocytemi myelofibrose, og som er janus-kinase (JAK)-hemmernaive, eller har blitt behandlet med ruksolitinib.

Disse metodene innføres ikke:

  • Ibrutinib (Imbruvica) som monoterapi eller i kombinasjon med rituksimab eller obinutuzumab til voksne med ubehandlet kronisk lymfatisk leukemi (KLL) som i dag er egnet for å motta behandling med FCR (fludarabin, syklofosfamid og rituksimab).

  • Bulevirtid (Hepcludex) til behandling av kronisk infeksjon med hepatitt D-virus (hepatitt deltavirus, HDV) hos voksne med kompensert leversykdom som er HDV-RNA-positive i plasma (eller serum).

  • Dupilumab (Dupixent) til behandling hosvoksne som er kandidater for systemisk behandlingav moderat til alvorlig prurigo nodularis (PN).

  • Krisantaspase (Enrylase) som en del av antineoplastisk kombinasjonsbehandling til behandling av akutt lymfatisk leukemi (ALL) og lymfoblastisk lymfom (LBL) hos voksne og pediatriske pasienter (fra 1 måneds alder og eldre) som har utviklet overfølsomhet eller stille inaktivering overfor E. coli-derivert asparaginase

  • Avalglukosidase alfa (Nexviadyme) til langsiktig enzymerstatningsterapi (ERT) for behandling av pasienter med Pompes sykdom (syreα-glukosidasemangel).

  • Mogamulizumab (Poteligeo) til behandling av voksne med mycosis fungoides (MF) eller Sézarys syndrom (SS) som tidligere har fått minst én systemisk behandling.

  • Vosoritid (Voxzogo) til behandling avakondroplasi hos pasienter som er 2 år og eldre, der epifysen ikke er lukket.

Det noteres også i protokollen etter møtet at Beslutningsforum ber om at metodesiden for belantamabmafodotin (Blenrep) som monoterapi ved multippelt myelom hos voksne med minst fire tidligere behandlinger og med sykdom som er refraktær for minst én proteasomhemmer, ett immunmodulatorisk middel og et anti-CD38 monoklonalt antistoff, og vist sykdomsprogresjon, skal oppdateres med at markedsføringstillatelsen ikke er fornyet og at metoden ikke skal brukes. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også