EU-kommisjonen foreslår å utsette IVDR-frister med to år

Kommisjonen vil gi selskapene mer tid til å tilpasse seg de nye reglene for medisinsk utstyr til in vitro-diagnostikk (IVDR). 
VIL UTSETTE INNFØRING: Forslaget vil være en lettelse for sektoren, uten at det går ut over pasientsikkerheten og pasientbehandlingen, sier EUs helsekommissær Stella Kyriakides. | Foto: European Union / Europa-kommissionen
VIL UTSETTE INNFØRING: Forslaget vil være en lettelse for sektoren, uten at det går ut over pasientsikkerheten og pasientbehandlingen, sier EUs helsekommissær Stella Kyriakides. | Foto: European Union / Europa-kommissionen

Europakommisjonen mener det er behov for mer kunnskap om det nye regelverket for IVDR, og foreslo denne uken å utsette innføringen av forordningen, som trådte i kraft i mai 2022. 

Målet er å sikre pasientbehandlingen ved å sikre forsyningen av medisinsk utstyr som omfattes av reguleringen, skriver EU-kommisjonen.

– Dagens forslag vil være en lettelse for sektoren, uten at det går ut over pasientsikkerheten og pasientbehandlingen. I tiden fremover er vi fast bestemt på å analysere de underliggende årsakene som bremser overgangen, og vi har forpliktet oss til å iverksette nødvendige tiltak, sier helsekommissær Stella Kyriakides i en pressemelding. 

Den europeiske bransjeorganisasjonen Medtech Europe har tidligere advart mot at regelverket er for komplisert både for eksisterende og nytt utstyr. 

Foreslår to års utsettelse

Gjennom dagens ordning skal IVDR-regelverket innføres i 2025 for den første klassen in vitro-diagnostikk, klasse D, som er «enheter med høy individuell og offentlig helserisiko», eksempelvis tester for tester for hiv, hepatitt eller ebola, som typisk skal slå fast tilstedeværelse av sykdom som er livstruende eller veldig smittsom.

Klasse C-enheter, for eksempel kreft-tester, vil bli innført i 2026, og produktene med lavest risiko, klasse B- og A-enheter, slik som graviditetstester eller sterile apparater som blodprøveglass vil falle under regelverket i 2027.

Forslaget fra kommisjonen, som nå skal vurderes av europaparlamentet og det europeiske råd, foreslår at klasse D skal innføres først i 2027, klasse C i 2028 og B og A i 2029.

Fremskynder EUDAMED-lansering

Kommisjonen foreslår også tiltak som skal gi mer åpenhet i sektoren for medisinsk utstyr, blant annet ved å fremskynde lanseringen av enkelte elementer i den europeiske databasen for medisinsk utstyr - EUDAMED.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også