Helseministeren om fjerning av sladd i blåresept-dokument: – Ble mange spekulasjoner

Etter at Legemiddelverket fjernet sladden i den omstridte evalueringen av anbud på blåreseptlegemidler, ba Bård Hoksrud (Frp) om svar på hvorfor offentliggjøringen kom på dette tidspunktet. 
SVARER FRP: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) svarer på spørsmål om evalueringen av blåresept-anbudet. | Foto: Foto: Hanna Johre / NTB
SVARER FRP: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) svarer på spørsmål om evalueringen av blåresept-anbudet. | Foto: Foto: Hanna Johre / NTB

I midten av november publiserte Statens legemiddelverk evalueringen av anbudspiloten på blåreseptområdet uten den omstridte sladdingen: 

Hele vurderingen om hvilke legemiddelgrupper som kan være egnet for anbud, var sladdet i denne evalueringen, som i juni lagt frem av Legemiddelverket, Sykehusinnkjøp HF og Helsedirektoratet.

Ett av punktene handler om vurdering av andre legemiddelgrupper som kan være egnet for anbud. Her ble leseren imidlertid møtt med 20 sider som var fullstendig sladdet, og leserne av rapporten fikk ikke vite hvilke legemiddelgrupper det er snakk om. Dette fikk kritikk fra flere aktører. 

Etter publiseringen av den åpne versjonen, sa stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) til MedWatch at han mener blåreseptpiloten burde blitt gjort offentlig for lenge siden. Han slo seg ikke til ro med begrunnelsen fra Legemiddelverket, som forklarte offentliggjøringen med at Stortinget snart skal ta stilling til anbud på blåreseptområdet som en permanent ordning. 

Hoksud mener imidlertid offentliggjøringen kom fordi presset rundt hemmeligholdet gjorde at det «begynte å brenne», og spurte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) om det er var «politisk eller administrativ ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet» som anmodet Legemiddelverket om å fjerne sladden. 

I et skriftlig svar i Stortinget svarer statsråden at spørsmålet kom opp igjen etter en innsynsbegjæring til departementet i november: 

– Departementet, i dialog med Legemiddelverket, foretok da en ny vurdering av offentliggjøring av listen over eksempler på behandlingsområder som etter Legemiddelverkets vurdering fra mai 2023 kunne være aktuelle for anbud. Departementet ønsker å være åpne, og da det ble mange spekulasjoner om hva denne listen over eksempler besto av – mente vi det var hensiktsmessig at innsyn ble gitt også i denne delen av rapporten, skriver Kjerkol blant annet i sitt svar til Hoksrud. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også