Legemiddelverket fjerner sladden på blåresept-evaluering

SLV har publisert evalueringen av anbudspiloten på blåreseptområdet uten den omstridte sladdingen. 
I SVART: Slik så den ut, rapporten som politikerne skal ha som grunnlag når de skal ta stilling til blåreseptanbudets fremtid. | Foto: MedWatch
I SVART: Slik så den ut, rapporten som politikerne skal ha som grunnlag når de skal ta stilling til blåreseptanbudets fremtid. | Foto: MedWatch
Sebastian Brauer Hagel, Anne Grete Storvik

Hele vurderingen om hvilke legemiddelgrupper som kan være egnet for anbud, var sladdet i evalueringen av anbudspiloten. Onsdag har Statens legemiddelverk (SLV) publisert en usladdet versjon. 

Evalueringen av pilot-anbudet ble i juni lagt frem av Legemiddelverket, Sykehusinnkjøp HF og Helsedirektoratet.

Ett av punktene handler om vurdering av andre legemiddelgrupper som kan være egnet for anbud. Her ble leseren imidlertid møtt med 20 sider som var fullstendig sladdet, og leserne av rapporten fikk ikke vite hvilke legemiddelgrupper det er snakk om. 

Les mer: Denne rapporten skal politikerne ha som grunnlag når de skal beslutte blåreseptanbudets fremtid

Erling Ulltveit, seniorrådgiver i Legemiddelindustrien (LMI), var blant dem som reagerte:

– Det er naturlig at prisinformasjonen i evalueringen er sladdet, men jeg syntes de kunne vært åpne om hvilke fremtidige grupper som skal anbudsutsettes. Det er ingen grunn til konfidensitalitet her, sa Ulltveit til MedWatch. 

Også helsepolitisk talsperson for Høyre og leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen, sa til MedWatch at dette er «krevende»:

– Det er viktig med mest mulig åpenhet om grunnlaget for beslutningens som skal fattes, sier Trøen. 

– Det er klart at det gjør det komplisert at den del av evalueringen er sladdet. Og det er vanskelig å uttale seg når man ikke vet hva som står der. Foruten at dette i seg selv er veldig krevende, og det blir vanskelig å se hvordan dette vurderes i rapporten, kan det også være krevende for ulike pasientgrupper, som er bekymret, sa hun. 

Nesten 3000 pasienter fikk PCSK9-hemmere i 2022. Forhåndsgodkjent refusjon ble innvilget for anbudsvinneren Praluent fra 1. januar 2023, og pasientgruppen som kunne få dekket sin behandling på blå resept ble utvidet. Det er beregnet at om lag 1000-2000 flere pasienter vil i løpet av 2023 få behandling til samme kostnad som før anbudet. Per 1. juni 2023 hentet 64 prosent av pasientene resept på anbudsvinneren.

Evalueringen er levert fra Legemiddelverket til Helse- og omsorgsdepartementet og skal gi innspill til Stortingets behandling i desember. Ingen flere legemiddelgrupper blir satt på anbud før Stortinget har besluttet om anbud på blå resept skal innføres som varig ordning.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også