St. Olavs hospital må kutte 200 millioner kroner neste år

Sykehuset har totalt en økonomisk utfordring på om lag 500 millioner kroner, hvorav kostnader og tapte inntekter som følge av Helseplattformen utgjør cirka 150 millioner kroner.
KREVENDE: Helseplattformens merkostnader, høyere bemanning og høyere IKT-kostnader gjør at St.Olavs hospital må spare.
KREVENDE: Helseplattformens merkostnader, høyere bemanning og høyere IKT-kostnader gjør at St.Olavs hospital må spare.

– Som ved andre norske sykehus har vi hatt en stor bemanningsøkning siden pandemien traff oss i 2020. Men i tillegg har St. Olav også økt bemanningen knyttet til innføringen av Helseplattformen, noe som fortsatt krever flere ansatte frem til sykehuset er i normal drift igjen, sier Grethe Aasved, administrerende direktør ved St. Olavs Hospital i en pressemelding. 

De gjenstående leveransene i Helseplattformen, som skal lukke pasientsikkerhetsavvik og bedre brukervennligheten, er planlagt levert innen 30. juni 2024, skriver Aasved. 

Innsparingsplan

– For at vår innsparingsplan skal holde, er vi derfor helt avhengige av at disse leveransene kommer som planlagt, sier hun.

Sykehuset må spare inn 200 millioner kroner neste år. Men det totale bildet viser en samlet økonomisk utfordring på cirka 500 millioner kroner. Av dette utgjør kostnader og tapte inntekter som følge av Helseplattformen cirka 150 millioner kroner.

De øvrige cirka 350 millioner kroner har i hovedsak sammenheng med høyere bemanning og høyere IKT-kostnader enn tidligere, vises det til i pressemeldingen. 

Medisinskteknisk utstyr og bygg

Innsparingene er avgjørende for at sykehuset skal kunne investere i helt nødvendig medisinsk teknisk utstyr og bygg. 

– Den krevende økonomiske situasjonen medfører at vi ikke kan investere som planlagt i 2024. St. Olavs hospital går derfor et krevende år i møte, skriver sykehuset. 

– Mens andre sykehus har kommet godt i gang med den nødvendige omstillingen, har det vært svært vanskelig for St. Olav å starte denne prosessen parallelt med problemene knyttet til Helseplattformen. Det betyr at vi heller ikke får helårseffekt av denne omstillingen i 2024, og ytterligere kostnadsreduksjoner må komme i 2025.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også