Regjeringen med milliard-satsing på kunstig intelligens

Nå har regjeringen satt av én milliard kroner til forskning på kunstig intelligens og digital teknologi. 
STOR BETYDNING: – Forsknings- og innovasjonssatsingen kommer til å ha stor betydning for det norske samfunnet, sier statsminister Jonas Gahr Støre ved pressekonferansen om kunstig intelligens. | Foto: NTB
STOR BETYDNING: – Forsknings- og innovasjonssatsingen kommer til å ha stor betydning for det norske samfunnet, sier statsminister Jonas Gahr Støre ved pressekonferansen om kunstig intelligens. | Foto: NTB

Regjeringen øker forskningsinnsatsen på feltet med minst én milliard kroner de neste fem årene. Satsingen blir finansiert innenfor Kunnskapsdepartementets ramme. 

– Kunstig intelligens og maskinlæring kommer til å forandre samfunnet på måter vi fortsatt ikke forstår eller klarer å kontrollere. Styrking av forskningsinnsatsen er avgjørende for at vi skal sikre at utviklingen skjer på en måte som er i tråd med våre verdier som samfunn, sier statsminister Jonas Gahr Støre, i en pressemelding. 

Forskningssatsingen vil ha tre hovedspor; forskning om konsekvenser av kunstig intelligens og annen teknologi for samfunnet, digitale teknologier som forskningsområde i seg selv, og forskning på hvordan digitale teknologier kan brukes til innovasjon i næringslivet og offentlig sektor. 

– Her satser vi bredt. Vi må forske på og utvikle selve teknologien, men det er minst like viktig å forstå konsekvensene for folk og samfunn. Det betyr at vi må mobilisere til forskning og innovasjon på en rekke fagområder. Norge er et av de mest digitaliserte landene i verden, og vi har et unikt utgangspunkt for å lykkes. Men vi trenger mer forskning, mer innovasjon og mer kompetanse for å få tatt i bruk de nye teknologiene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch, i pressemeldingen. 

Regjeringen starter også et større arbeid på tvers av departementer og sektorer for å se på tiltak for kompetanse, datasett og infrastruktur for forskning og innovasjon med fremtidens databehandling. Arbeidet vil ses i sammenheng med regjeringens øvrige arbeid med digitalisering. 

I juni meddelte Helse Sør-Øst at de ville utvide bruken av kunstig intelligens i Vestre Viken og andre helseforetak. Det ble lagt opp til en to-årig satsing med to millioner kroner per år, der kunstig intelligens skal brukes som en støtte innen radiologi. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også