Helse Sør-Øst utvider bruken av kunstig intelligens

Det regionale helseforetaket satser på kunstig intelligens både i Vestre Viken og andre helseforetak. 
SATSING: Helse Sør-Øst og administrerende direktør Terje Rootwelt legger opp til en to-årig satsing med to millioner i året. | Foto: HSØ
SATSING: Helse Sør-Øst og administrerende direktør Terje Rootwelt legger opp til en to-årig satsing med to millioner i året. | Foto: HSØ

Med utgangspunkt i et innovasjonsprosjekt fra Vestre Viken, der kunstig intelligens har blitt tatt i bruk i radiologi, gjør Helse Sør-Øst en satsing på å utvide bruken i Vestre Viken og andre helseforetak. 

– Ulike typer bilder inkludert røntgenbilder er viktige for diagnostikk og oppfølging av pasienter, og etterspørselen er økende. Vi starter satsingen på dette feltet, men vi vil kontinuerlig vurdere andre områder hvor kunstig intelligens kan være relevant, sier Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, i en pressemelding. 

Toårig satsing

Kunstig intelligens skal brukes som en støtte, og skal for eksempel gi radiologene mer tid til faglige vurderinger av bilder hvor det er avvikende funn. Rootwelt sier også at det kan bidra til å redusere unødig ressursbruk på undersøkelser uten mistanke om funn. 

Det legges opp til en to-årig satsing med to millioner kroner per år.

Et innføringsprosjekt der kunstig intelligens brukes for netthinnescreening som del av oppfølgingen av pasienter med diabetes pågår. Det jobbes også regionalt med innføring av digital patologi som legger til rette for fremtidig innføring og bruk av kunstig intelligens-løsninger innen patologi. 

Vestre Viken ledet an

Vestre Viken var det første norske helseforetaket som tok i bruk kunstig intelligens som støtteverktøy, da det ble anskaffet en skybasert plattform som gjør det mulig å installere ulike kunstig intelligens-applikasjoner. 

Den første applikasjonen til å bli tatt i bruk er frakturløsningen Boneview fra leverandøren Gleamer. Plattformen og applikasjonen er allerede installert, og det jobbes nå med å validere løsningen. Dersom resultatene er gode planlegges det idriftsetting i august og deretter bredde til de andre sykehusene i Vestre Viken.

I anskaffelsesprosessen ble det inngått en rammeavtale hvor andre foretak får muligheten til å gjøre avrop.

Å bruke kunstig intelligens for kliniske og administrative områder er forankret i det prioriterte satsingsområde Nye arbeidsformer og bedre bruk av teknologi i Regional utviklingsplan 2040. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også