Vestre Viken må spare 500 millioner kroner

Det må spares for å dekke kostnader knyttet til det nye sykehuset i Drammen. – Normalt sett vil det si at vi må stramme inn i planlagte investeringer, sier økonomidirektør.
KOSTNADSKREVENDE: Nye Drammen Sykehus skal stå klart i 2025. I mellomtiden kommer byggeprosjektet på Brakerøya i Drammen til å koste. | Foto: Lise Åserud / NTB
KOSTNADSKREVENDE: Nye Drammen Sykehus skal stå klart i 2025. I mellomtiden kommer byggeprosjektet på Brakerøya i Drammen til å koste. | Foto: Lise Åserud / NTB

Det ble innført tiltak i Vestre Viken HF for å spare penger i knyttet til investeringer i det nye sykehuset i Drammen allerede i 2019. Disse skulle spare inn 379 millioner kroner. Tiltakene har imidlertid ikke gjort hele jobben, og nå må helseforetaket belage seg på å spare inn 400-500 millioner kroner.

«Det er fortsatt behov for å identifisere ytterligere tiltak for å sikre fremtidig økonomisk bærekraft.» heter det i styrepapirene fra styremøtet som Vestre Viken avholdt mandag.

Helseforetaket trekker også frem at de om mulig kan innføre kunstig intelligens som et besparende tiltak: 

«Innføring av bemanningssparende løsninger, for eksempel ved bruk av kunstig intelligens eller automatisering må erstatte manuelle oppgaver der det er mulig», nevnes blant annet i styrepapirene.

– Vi forventer å spare inn noe mer enn de 406 millionene som er konkretisert. Vi burde hatt en større buffer enn det vi har, og det jobber vi videre med nå, sier Mette Lise Lindblad, økonomidirektør i Vestre Viken til Drammens Tidende

Vestre Viken har et budsjett på 12-13 milliarder kroner, så Lindblad ser ikke for seg at det er umulig å spare inn 500 millioner.

– Med et så stort budsjett burde det gå greit. Men når det skal ned på de enkelte enhetene så blir det straks vanskeligere. Det blir en tøff omstilling for mange. Vi må gjøre mange ting på en annen måte, og det er ingen quickfix, sier hun.

På spørsmål om hva som må til om de ikke når målene, svarer Lindblad at det kan gå utover helseforetakets investeringer: 

– Normalt sett vil det for en organisasjon som vår bety at vi må stramme innpå planlagte investeringer, noe som jo smerter. Ellers må vi gå løs på forskning eller slike ting, og det vil vi jo definitivt ikke, sier Lindblad til lokalavisen

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også