Bærum sykehus først i Norge med å ta i bruk kunstig intelligens til behandling

Fra tirsdag vil kunstig intelligens levert av det franske selskapet Gleamer bidra fast ved bildediagnostikk, legevakt og akuttmottak på Bærum sykehus.
RULLER UT KI: – I morgen ruller vi ut KI for bruk i på bildeavdelingen, der den skal analysere mulige mindre frakturer, sier avdelingsleder Hege Frostad Dahle ved Bærum Sykehus. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RULLER UT KI: – I morgen ruller vi ut KI for bruk i på bildeavdelingen, der den skal analysere mulige mindre frakturer, sier avdelingsleder Hege Frostad Dahle ved Bærum Sykehus. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NTB-Mette Estep, Sebastian Brauer Hagel

Bærum sykehus ble i forrige uke ferdig med en rapport med erfaringer fra testing av kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling. Etter en valideringsfase, der det ble grundig dobbeltsjekket at alt fungerer som det skal, ble alt godkjent.

– I morgen ruller vi ut KI for bruk i på bildeavdelingen, der den skal analysere mulige mindre frakturer, sier avdelingsleder Hege Frostad Dahle i kommunikasjonsavdelingen ved sykehuset til NTB.

– Per nå er det ingen andre helseforetak i Norge som bruker kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling på den måten vi gjør. Fire andre sykehus i Vestre Viken vil følge etter. Så skal erfaringene brukes til å implementere dette i hele Helse-Sør Øst, sier Dahle.

Det er applikasjonen Boneview som den franske leverandøren Gleamer som rulles ut i denne omgang. 

Veldig god og tidsbesparende

Pasienter med mistanke om brudd sendes til sykehuset for røntgen. Så skal det tolkes og vurderes, og det skal konkluderes om det er brudd eller ikke brudd.

– Folk har ventet i mange timer på at en lege skal ha tid til å se på bildene. Nå skal bildene behandles og tolkes av KI, og i løpet av 1–2 minutter vil svaret foreligge. Hvis KI konkluderer med «Ikke brudd», kan radiografen sende pasienten direkte hjem, sier Dahle.

Under testingen har KI vist seg ekstremt god til nettopp å avdekke ikke-brudd, noe som er svært viktig. Rundt 70 prosent av pasientene som kommer inn med mistanke om brudd, har ikke brudd.

Tar ikke over for legene

– Denne nye teknologien vil endre pasientforløpet og behandlingen for 14.000 pasienter årlig på Bærum sykehus. En stor andel pasienter vil kunne reise direkte hjem etter at bildet er tatt, sier Dahle.

Hun forsikrer om at ikke alt overlates til KI fra nå.

– Dette er et støtteverktøy for våre ansatte. Alle bilder kvalitetssikres av våre fagfolk dagen etter.

Boneview skal i første omgang analysere røntgen av mindre frakturer.

– Ved påvist brudd kan pasienten sendes tilbake til akuttmottaket, sier Dahle.

Bildeanalysen vil spare pasienter og helsevesen tid og ressurser, og kunne behandle de som faktisk har brudd, raskere.

To-årig satsing

Helse Sør-Øst annonserte i juni at de skal satse på KI de neste to årene, blant annet med å bruke to millioner kroner i året på disse nye løsningene.

Det er initiativene i Vestre Viken som driver denne satsingen. 

– Ulike typer bilder inkludert røntgenbilder er viktige for diagnostikk og oppfølging av pasienter, og etterspørselen er økende. Vi starter satsingen på dette feltet, men vi vil kontinuerlig vurdere andre områder hvor kunstig intelligens kan være relevant, sa Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, i en pressemelding. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også