Biden hardt ut mot legemiddelindustrien: Lover lavere priser på reseptbelagte legemidler

– Vi betaler mer for reseptbelagte legemidler enn noe annet land i verden, sa den amerikanske presidenten under «State of The Union»-talen natt til onsdag.
HARDT UT: President Biden sier han kommer til å legge ned veto mot alle forslag om å øke prisene på reseptbelagte legemidler i USA. | Foto: (AP Photo/Patrick Semansky)
HARDT UT: President Biden sier han kommer til å legge ned veto mot alle forslag om å øke prisene på reseptbelagte legemidler i USA. | Foto: (AP Photo/Patrick Semansky)

Den amerikanske presidenten holder hvert år en «State of The Union address» hvor han forteller kongressen, altså det amerikanske underhuset og senatet samlet, og det amerikanske folket, om situasjonen i landet og hans politiske ambisjoner for det kommende året.

I år valgte president Joe Biden å bruke tid på å snakke om legemidler, og mer spesifikt på legemiddelpriser.

I fjor fikk presidenten innført lovverk som skal redusere de månedlige personlige utgiftene på insulin for eldre med Medicare-forsikring. Dette er en del av «Inflation reduction act (IRA)» som presidenten signerte i august i fjor, som har betydelige ringvirkninger for legemiddel- og biotek-selskaper i det amerikanske markedet. 

Nedsatte insulinpriser

– Vi reduserte prisen på insulin for eldre med Medicare til 35 dollar i måneden, men det er mange millioner amerikanere som ikke har Medicare, blant annet 200 000 unge mennesker med type-1 diabetes som trenger insulin for å overleve. La oss fullføre arbeidet denne gangen. La oss sette et tak på 35 dollar i måneden for insulin for alle amerikanere som trenger det, sa president Biden i talen sin, gjengitt av Endpoints News.

Denne endringen blir støttet av flere av industriaktørene som produserer og selger insulin, blant annet Sanofi og Eli Lilly, skriver Endpoints. 

– Lavere kostnader hjelper ikke bare de eldre

Biden trakk også frem at IRA setter et årlig tak på at eldre med Medicare kun skal måtte bruke 2000 dollar i året av egen lomme på reseptlegemidler. 

Under IRA kan heller ikke legemiddelprisene stige raskere enn inflasjonen, og at legemiddelselskapene må betale tilbake mellomlegget de la på til Medicare:

– Og vi gir endelig Medicare evnen til å forhandle om legemiddelpriser. Det å senke kostnadene på reseptbelagte legemidler gjør ikke bare at de eldre sparer penger, sa presidenten i talen sin.

Til sine motstandere som ønsker å fjerne IRA’en fra lovgivningen, sa Biden: 

– Hvis dere prøver å gjøre noe som kan øke prisene på reseptbelagte legemidler, så kommer jeg til å legge ned veto.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også