EU-kommisjonen godkjenner utvidet bruk av hiv-legemiddel

Gileads hiv-legemiddel Biktarvy kan forskrives til barn ned i toårsalderen, i en redusert tablettdose.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
CHRISTIAN BUNDGAARD

Gilead Sciences har utviklet en ny lavdose-tablettform av hiv-integrase-hemmeren Biktarvy til barn. Nå gir Europa-kommisjonen grønt lys for en utvidet markedsføringstillatelse.

Dette skriver selskapet i en pressemelding.

Utvidelsen innebærer at midlet nå kan brukes i behandlingen av hiv-infeksjon hos virologisk undertrykte barn som er minst to år gamle og veier minst 14 kilo. Samtidig blir Biktarvy den første pediatriske godkjennelsen til hiv-behandling. Såkalt virologisk undertrykkelse dekker over at personen med hiv har sykdommen men da i så små mengder at den ikke kan spores. Man kan likevel få diagnosen.

– Selv om det er skjedd mange fremskritt i behandlingen av hiv hos barn og unge, så er det fortsatt behov for å prioritere, evaluere og utvikle muligheter for de millioner av barn på verdensbasis. I 2021 var det 800.000 barn under 19 år som lever med hiv og som ikke fikk hiv-behandling. Barn utgjorde fire prosent av de hiv-smittede i 2021, men 15 prosent av de Aids-relaterte dødsfallene. Forskjellen mellom dekningen av hiv-behandling av barn og voksne er økende, snarere enn at den reduseres, skriver Gilead i meldingen.

Godkjennelsen bygger på en fase 3-studie som viste at Biktarvy var effektivt og generelt veltolerert gjennom 24 uker hos virolologisk undertrykte barn og unge med hiv.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også