Det internasjonale pengefondet ber Kina endre covid-politikk

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det er på tide at Kina slår inn på en annen vei i arbeidet med å demme opp for covidsmitte. Kinesiske myndigheter lover raskere vaksinering av eldre.
BER KINA ENDRE POLITIKK: IMF-direktør Kristalina Georgieva anmoder Kina om å tilpasse den overordnede tilnærmingen til hvordan forsyningskjedene blir påvirket | Foto: AP Photo/Michael Sohn
BER KINA ENDRE POLITIKK: IMF-direktør Kristalina Georgieva anmoder Kina om å tilpasse den overordnede tilnærmingen til hvordan forsyningskjedene blir påvirket | Foto: AP Photo/Michael Sohn
NTB

IMF-direktør Kristalina Georgieva ber Kina justere sin bastante politikk for nullsmitte og unngå isolasjon og nedstengning av millionbyer.

Demonstrasjoner

Det har de siste dagene vært store demonstrasjoner mot de drakoniske reglene i Hongkong og i mange andre kinesiske byer. Protestene er de største utslagene av folkelig misnøye som har vært i Kina på mange årtier.

Myndighetene har lettet litt på trykket, men det er ingen tegn til at den overordnede strategien i kampen mot korona blir endret selv om millioner av innbyggere blir innestengt i måneder av gangen.

Georgieva mener at politikken må rekalibreres på grunn av de følgene som tiltakene får for enkeltmennesker og økonomien i sin helhet.

IMF mener tiden er inne for å stanse de massive nedstengningene og heller gjennomføre mer målrettede aksjoner som kan holde covid i sjakk uten store økonomiske kostnader. Georgieva mener også at Kina bør revurdere sin vaksinepolitikk og rette oppmerksomheten mer mot de svakeste gruppene.

Dårlig vaksinedekning blant de eldre er en av hovedgrunnene til nedstengningspolitikken, mens også nye og mer smittsomme varianter av covid har utløst full stans i mange byer.

Nedstengning har langt en demper på all virksomhet, fra reiser til salg av forbruksvarer og biler.

IMF-sjefen anmoder Kina om å tilpasse den overordnede tilnærmingen til hvordan forsyningskjedene blir påvirket og samtidig holde et øye med skadevirkningene denne politikken har for resten av verden.

Lover raskere vaksinering av eldre

Nå varsler myndighetene at de vil øke innsatsen for å sikre raskere vaksinering av personer i alderen 60–79 år, samt fortsette å sette opp tempoet når det gjelder vaksinering av eldre over 80 år.

I Kina er kun 65,8 prosent av personer over 80 år fullvaksinert, opplyste NHC på en pressekonferanse tirsdag. Kinesiske myndigheter har heller ikke godkjent generell bruk av mRNA-vaksiner.

Kina registrerte tirsdag 38.421 smittetilfeller, noe som er en liten nedgang fra smittetoppen som ble registrert i helgen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også