Prøver ut ny genetisk test for å oppdage brystkreft

For første gang i Norge prøves nå en ny type av genetisk test ut på kvinner for å oppdage brystkreft tidligere. 
NY GENETISK TEST: Initiativet for å teste den nye gentesten er en del av implementeringsforskningsprosjektet AnteNOR. | Foto: Colourbox
NY GENETISK TEST: Initiativet for å teste den nye gentesten er en del av implementeringsforskningsprosjektet AnteNOR. | Foto: Colourbox

Testen analyserer en spyttprøve og ser på kombinasjoner av ulike genvarianter som kan gi brystkreft. 

Denne uken startet en klinisk pilot ved Vestre Viken HF, der kvinner får mulighet å ta testen. Testen er utviklet av en estisk bedrift som Oslo Cancer Cluster (OCC) har et forskningsprosjekt med. Forskere innenfor genetikk ved OUS og UiO har også bidratt inn ved å analysere norske biobankdata, ifølge OCC.

Tilpasset screeningprogram

Initiativet er en del av implementerings-forskningsprosjektet AnteNOR, som har som mål å undersøke om det er mulig å implementere et mer tilpasset screeningprogram for brystkreft i Norge, basert på individets genetiske risiko for sykdom.

Mammografiprogrammet begynner ved 50 års alder, men 20 prosent av alle brystkreftdiagnoser rammer kvinner under 50 år. Målet er å se om brystkreftscreening kan bli mer persontilpasset i fremtiden, slik at man oppdager brystkreft tidligere.

DNA-analyser i Estland

Kvinnene som inkluderes i studien blir bedt om å ta en prøve av spytt til genanalyser. Prøven vil sendes til Estland for DNA-analyser, og svaret på prøven vil vise om deltakeren har en forhøyet risiko for brystkreft. Hvis prøven ikke viser noen forhøyet brystkreftrisiko, blir deltakeren anbefalt å følge det ordinære screeningprogrammet for brystkreft i Norge, Mammografiprogrammet.

Dersom prøven viser en forhøyet risiko for brystkreft, vil deltakeren bli anbefalt et eget kontrollopplegg som kan innebære anbefaling om oppstart av regelmessig mammografi tidligere enn 50 år, og/eller anbefaling om hyppigere mammografi enn annet hvert år, og også tilbud om genetisk veiledning, ifølge OCC: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også