Prøver ut ny genetisk test for å oppdage brystkreft

Testen analyserer en spyttprøve og ser på kombinasjoner av ulike genvarianter som kan gi brystkreft.
Denne uken startet en klinisk pilot ved Vestre Viken HF, der kvinner får mulighet å ta testen. Testen er utviklet av en estisk bedrift som Oslo Cancer Cluster (OCC) har et forskningsprosjekt med. Forskere innenfor genetikk ved OUS og UiO har også bidratt inn ved å analysere norske biobankdata, ifølge OCC.
Tilpasset screeningprogram
Initiativet er en del av implementerings-forskningsprosjektet AnteNOR, som har som mål å undersøke om det er mulig å implementere et mer tilpasset screeningprogram for brystkreft i Norge, basert på individets genetiske risiko for sykdom.
Mammografiprogrammet begynner ved 50 års alder, men 20 prosent av alle brystkreftdiagnoser rammer kvinner under 50 år. Målet er å se om brystkreftscreening kan bli mer persontilpasset i fremtiden, slik at man oppdager brystkreft tidligere.
DNA-analyser i Estland
Kvinnene som inkluderes i studien blir bedt om å ta en prøve av spytt til genanalyser. Prøven vil sendes til Estland for DNA-analyser, og svaret på prøven vil vise om deltakeren har en forhøyet risiko for brystkreft. Hvis prøven ikke viser noen forhøyet brystkreftrisiko, blir deltakeren anbefalt å følge det ordinære screeningprogrammet for brystkreft i Norge, Mammografiprogrammet.
Dersom prøven viser en forhøyet risiko for brystkreft, vil deltakeren bli anbefalt et eget kontrollopplegg som kan innebære anbefaling om oppstart av regelmessig mammografi tidligere enn 50 år, og/eller anbefaling om hyppigere mammografi enn annet hvert år, og også tilbud om genetisk veiledning, ifølge OCC: