Salget av malariamedisin økte markant i pandemiåret 2020

Tall fra Apotekforeningen viser at det var en økning i salget av Plaquenil, med virkestoffet hydroksyklorokin, i 2020. 
ØKT SALG: I Norge var det i 2020 en markant økning av salget av legemidlet Plaquenil (hydroksyklorokin) enn i de foregående årene og i årene etterpå.
ØKT SALG: I Norge var det i 2020 en markant økning av salget av legemidlet Plaquenil (hydroksyklorokin) enn i de foregående årene og i årene etterpå.

Under pandemien forsøkte enkelte å behandle covid-19 med malariamedisiner. Hydroksyklorokin og klorokin ble gitt til en stor gruppe pasienter i mange land, og USAs tidligere president, Donald Trump, som blant annet fremmet legemidlet som en «mirakelkur», ifølge Politico.

En ny metastudie, publisert i Biomedicine & Pharmacotherapy antyder nå at 16 990 pasienter i USA, Frankrike, Belgia, Italia, Spania og Tyrkia døde fordi de ble behandlet med hydroksyklorokin og klorokin for covid-19 og opplevde hjertebivirkninger.

I Norge er det Sanofi-midlet Plaquenil, med hydroksyklorokin som virkestoff, som er tilgjengelig. Legemiddelet brukes også antirevmatisk, mot den autoimmune sykdommen Lupus og mot Sjøgrens syndrom. 

Tall MedWatch har fått fra Apotekforeningen viser at det var en økning i salget av Plaquenil i 2020:

Det ble imidlertid ikke blitt registrert en økning i mistenkte bivirkninger på grunn av bruk av Plaquenil under pandemien. Ei heller er det notert dødsfall som konsekvens av bruk av middelet utenfor indikasjon, ifølge overlege Morten Finckenhagen ved Direktoratet for medisinske produkter (DMP, tidligere Statens Legemiddelverk). 

– Vi fikk svært få meldinger om mistenkte bivirkninger på hydroksyklorokin (Plaquenil) under pandemien. I 2020 fikk vi fem meldinger. Vi vet ikke om disse meldingene gjelder pasienter som fikk behandling mot covid-19. Det er ikke meldt om dødsfall som mistenkt bivirkning under pandemien, sier han.

Morten Finckenhagen, overlege ved Direktoratet for medisinske produkter. | Foto: DMP
Morten Finckenhagen, overlege ved Direktoratet for medisinske produkter. | Foto: DMP

– All behandling med hydroksyklorokin eller klorokin skal igangsettes av lege. I begynnelsen av pandemien advarte vi sterkt mot selvmedisinering. Studier viste risiko for alvorlige hjertebivirkninger hos pasienter som brukte hydroksyklorokin eller klorokin som behandling mot covid 19. Senere viste resultater fra studier manglende effekt av behandlingen på sykehusinnlagte covid-pasienter, sier Finckenhagen.

– Hva syntes DMP om bruken av medisin utenfor indikasjon, slik det ble gjort med malaria-medisinene under pandemien?

– Leger som rekvirerer legemidler utenom godkjent indikasjon, har et særlig ansvar for å vurdere nytte og risiko av behandlingen. Det gjelder alle legemidler, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også