Rapport: Diabetesmiddel sprenger budsjett-estimat etter off label-forskrivning

Forskrivningen av Ozempic til pasienter som ikke samtidig tar andre diabetesmidler har vært gjenstand for en stikkprøve-kontroll. 
BRATT KURVE: 21 millioner kroner var det Helfo regnet med skulle være merkostnadene for Ozempic i det femte året. Per august 2023 er det refundert 1,5 milliarder kroner for Ozempic. | Foto: Screenshot fra norske Helfo
BRATT KURVE: 21 millioner kroner var det Helfo regnet med skulle være merkostnadene for Ozempic i det femte året. Per august 2023 er det refundert 1,5 milliarder kroner for Ozempic. | Foto: Screenshot fra norske Helfo

Legers forskrivning av legemiddelet Ozempic (semaglutid) etter blåreseptforskriften § 2. har vært gjenstand for en kontroll av Helfo.

Ozempic ble godkjent for refusjon i 2019. Det var forutsatt (budsjettestimat) at merkostnadene for folketrygden ville være på 21 millioner kroner i det femte året. Refusjonsutgiftene til Ozempic har overskredet budsjettestimatet betydelig: Per august 2023 er det refundert over 1,5 milliarder kroner siden 2019.

Helfo har undersøkt forskrivningen av Ozempic til pasienter som ikke samtidig tar andre diabetesmidler. Ozempic skal i utgangspunktet gis i kombinasjon med andre legemidler til behandling av diabetes type 2, slik som metformin, og skal kun gis som monoterapi der metformin er vurdert uegnet grunnet intoleranse eller kontraindikasjoner.

Blant de ti legene som hadde foreskrevet mest Ozempic, plukket Helfo ut ti pasienter og kontrollerte vilkårene. Av de 100 pasientene, hadde alle fått Ozempic på blå resept på feilaktig grunnlag.

Novo Nordisk er nylig ilagt et gebyr på 1,5 millioner kroner av Statens Legemiddelverk (SLV) mener er ulovlig markedsføring av deres portefølje av fedmemidler, blant annet diabetesmedisinen Ozempic.

Ett av punktene i vedtaket til SLV var at «vektreduksjon for Ozempic er markedsført på linje med effekten på blodsukker som legemiddelet er godkjent til behandling av». Dette, sammen med en rekke andre punkter, mener Legemiddelverket har gjort at Novo Nordisk har «oppnådd økonomisk fordel» og skriver i vedtaket sitt at «HELFO har avdekket at off-label bruk på å behandle overvekt har medført betydelige kostnader for folketrygden».

Oppdatert: Setningen om «hovedårsaken» til økningen i merkostnadene til Folketrygden er fjernet 18.10.2023 kl.14:25, da den kunne gi et feil inntrykk i saken. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også