Storbritannia advarer mot forfalsket diabetesmedisin

Storbritannia advarer mot forfalskede penner som inneholder diabetesmedisinen Ozempic og slankepreparatet Saxenda, produsert av danske Novo Nordisk.
ADVARER: MHRA, den britiske legemiddelmyndigheten, advarer mot falske penner med diabetesmedisin. | Foto: TOM LITTLE/REUTERS / X07836
ADVARER: MHRA, den britiske legemiddelmyndigheten, advarer mot falske penner med diabetesmedisin. | Foto: TOM LITTLE/REUTERS / X07836

Advarselen kommer etter rapporter om «et svært lite antall» sykehusinnleggelser.

Advarselen er utstedt av MHRA, den britiske legemiddelmyndigheten, skriver Ritzau for danske MedWatch.

Kunngjøringen kommer noen dager etter at flere personer ble innlagt på sykehus i Østerrike etter å ha brukt mistenkt forfalskede versjoner av det populære legemidlet.

– Vi anbefaler publikum å ikke bruke ferdigfylte penner som de kan ha kjøpt på nettet, og i stedet rapportere det til oss slik at vi kan undersøke saken og iverksette nødvendige tiltak, skriver MHRA.

Ifølge MHRA fikk noen av de innlagte pasientene kramper og viste symptomer på hypoglykemi. Dette er en tilstand der blodsukkernivået er så lavt at det påvirker hjernens funksjon.

Dette tyder på at legemidlet sannsynligvis inneholder insulin i stedet for Ozempics virkestoff semaglutid.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) advarte i forrige uke om forfalskede injeksjonspenner i EU og Storbritannia med etiketter på tysk.

Novo Nordisk har advart om en økning i tilbudet av forfalskede versjoner av Ozempic og vektreduksjons-legemidlet Wegovy. Begge legemidlene er basert på stoffet semaglutid. 

De er svært etterspurt både i Danmark og en rekke andre land.

Ozempic brukes til behandling av type 2-diabetes. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også