Beinmargskreft-studie med positive resultater for nytt behandingsprinsipp

En studie på talquetamab viser at legemidlet har god effekt hos pasienter med beinmargskreft. 
BEINMARGSKREFT-STUDIE: Virkestoffet talquetamab påvirker immunforsvaret slik at dette ødelegger myelomatoseceller. | Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox
BEINMARGSKREFT-STUDIE: Virkestoffet talquetamab påvirker immunforsvaret slik at dette ødelegger myelomatoseceller. | Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox
NTB Og anne grete storvik

Et studie på et nytt legemiddel mot myelomatose - beinmargskreft - viser at nesten tre av fire av pasientene inkludert i studien ble bedre eller friske. Studien er publisert i New England Journal of Medicine.

Forskere ved kreftavdelingen The Tisch Cancer Institute ved Mount Sinai i USA har testet behandling med legemidlet talquetamab på 288 pasienter.

Hos 73 prosent av deltakerne ble kreften betydelig redusert eller borte. Pasientene som deltok i studien hadde i utgangspunktet dårlig prognose. De hadde langt framskreden kreft eller hadde ikke hatt ønsket effekt av tidligere behandlinger. I snitt hadde de vært gjennom seks behandlinger de siste seks-sju årene.

– Dette betyr at nesten tre av fire pasienter har fått en ny sjanse til å leve, sier forskningsleder Ajai Chari ved The Tisch Cancer Institute til Medical Express.

Forskerne konkluderer i studien, som er finansiert av legemiddelselskapet Janssen, med at bivirkninger - som forstyrrelser i smakssansen, hudrelaterte bivirkninger, samt Cytokine Release Syndrom (CRS) (betennelsesreaksjon) - var vanlige, men i størst grad ikke alvorlige. 

– Revolusjonerende

Overlege Fredrik Schjesvold, leder ved Oslo myelomatosesenter, kjenner til behandlingsprinsippet som er testet med talquetamab.

– Dette behandlingsprinsippet er en revolusjon, og på sikt, hvis vi kan ta det i bruk, vil det endre prognosen til norske myelomatosepasienter i betydelig grad, sier han til NTB.

Behandlingen retter seg mot et protein på kreftcellene, for eksempel GPRC5d. Forskerne sammenligner behandlingen med å «sende soldatene rett mot fienden». Virkestoffet påvirker immunforsvaret slik at dette ødelegger myelomatoseceller.

Ikke i Norge ennå

Schjesvold poengterer at det allerede er testet ut andre medisiner med samme prinsipp.

– Teclistamab, et annet produkt med tilsvarende mekanisme og tilsvarende effektivitet, er allerede godkjent for bruk i Europa, men ikke Norge. Tidligere var slike responsrater en fjern drøm for tungt behandlede pasienter, sier han.

Mest sannsynlig blir Teclistamab vurdert for bruk i Norge høsten 2023.

– Hvorvidt Beslutningsforum sier ja eller nei, vet vi selvfølgelig ikke. Vurderingene i Norge tar veldig lang tid. For myelomatose har det vært mest vanlig at de sier nei, fordi medikamenter vurderes som for dyre, sier Schjesvold

Han ønsker flere medikamenter av denne typen velkommen. Om det ene slutter å virke, kan man da prøve noe annet.

– Det betyr jo da at vi har flere slike nye og veldig gode behandlinger. Så ja, det er ingen tvil om at denne typen behandling er revolusjonerende, sier Schjesvold.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også