Forbruket av bredspektret antibiotika øker ved norske sykehus

Sykehusene er samlet nesten oppe igjen på 2012-nivå etter mange år med nedgang i bruken av bredspektret antibiotika.
BEKYMRET: – Vi er bekymret når vi ser at bruken av bredspektrede antibiotika i sykehus øker, sier helsedirektør Bjørn Guldvg. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BEKYMRET: – Vi er bekymret når vi ser at bruken av bredspektrede antibiotika i sykehus øker, sier helsedirektør Bjørn Guldvg. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Helsedirektoratet presenterte resultatene fra de nasjonale kvalitetsindikatorene mandag.

Her kommer det frem at sykehusene bruker stadig mer bredspektrede antibiotika. Forbruket har økt mye siden starten av 2021, etter mange år med nedgang.

Handlingsplanen for antibiotikaresistens i helsetjenesten hadde som mål å redusere bruk av bredspektrede antibiotika med 30 prosent sammenlignet med 2012.

Men samlet er sykehusene nå nesten oppe igjen på 2012-nivå etter mange år med nedgang:

I 2. tertial 2022 var forbruket bare 2,8 prosent lavere enn i 2012, ifølge Helsedirektoratet.

– Antibiotikaresistens er en av vår tids største helseutfordringer. Riktig bruk av antibiotika er nødvendig for å bekjempe utviklingen av antibiotikaresistente bakterier. Vi er bekymret når vi ser at bruken av bredspektrede antibiotika i sykehus øker. Vi vet ikke enda i hvilken grad dette skyldes pandemien. Uansett er det ekstra viktig å fortsette arbeidet med riktig antibiotikabruk, sier helsedirektør Bjørn Guldvog, ifølge Helsedirektoratet.

Bredspektrede antibiotika angriper flere bakterier enn smalspetrede antibiotika, men forårsaker også mer resistensutvikling.

Ifølge kvalitetsindikatoren var forbruket i 2012 på 17,7 definerte døgndoser (DDD) per 100 liggedøgn (ld). Målet for 2022 er 12,3 DDD/100 ld.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også