Tviler på at lokal produksjon vil gi Norge mest igjen for innsatsen

Michael Engsig, Nykodes toppsjef, vil heller ha søkelys på å omsette innovasjon til kommersialisering, enn på lokal produksjon av legemidler.
KJEMPER: – Vi må konsentrere oss om å hjelpe de små biotek-oppstartsselskapene som akkurat nå kjemper for å slå rot, mener Nykodes Michael Engsig. | Foto: Anne Grete Storvik
KJEMPER: – Vi må konsentrere oss om å hjelpe de små biotek-oppstartsselskapene som akkurat nå kjemper for å slå rot, mener Nykodes Michael Engsig. | Foto: Anne Grete Storvik

Engsig støtter Legemiddelindustrien (LMI) i at det er manglende oppmerksomhet på livsvitenskap-industrien i Norge i forslaget til statsbudsjett som nylig ble lagt frem.

I budsjetthøringen denne uken, oppfordret LMI Næringskomiteen på Stortinget blant annet til å be om at regjeringen tilrettelegger for produksjon av kritisk viktige legemidler i Norge – som vaksiner, antibiotika og råstoff til legemidler.

Engsig skriver onsdag på LinkedIn at han ikke forstår at så mye oppmerksomhet som rettes mot å etablere lokal produksjon:

– Produksjon av legemidler utgjør en forholdsvis liten del av den samlede verdikjeden fra et legemiddel oppfinnes til det er kommersielt tilgjengelig til nytte for norske pasienter, og jeg tviler på at det er her Norge får best verdi for innsatsen, skriver han, og fortsetter:

– Det foregår så mye spennende forskning på universitetene. Fokus på å få omsatt innovasjonen til kommersielt potensial ville vært bedre. Vi må konsentrere oss om å hjelpe de små biotek-oppstartsselskapene som akkurat nå kjemper for å slå rot. Det vil utgjøre en forskjell, hevder Ensing.

Engsig og Nykode har blant annet advart mot mangelen på folk med industrierfaring, og mener dette er den største barrieren for et levedyktig livsvitenskap-miljø i Norge. Å hente talenter fra andre deler av Europa og USA vil føre til en «spill over»-effekt i hele miljøet, ifølge Engsig.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også