Nykode: Mangel på talenter utfordrer et levedyktig livsvitenskap-miljø

Når Nykode rekrutterer fra utlandet, spør selskapet om folk vil bosette seg i Norge eller Danmark. Da kommer spørsmål om skatteintensivordning og rask arbeidstillatelse opp.
ADVARER: – Hvis du ikke får nok tilgang til talent så er du på et tidspunkt tvunget til å flytte til utlandet, sier Nykode-sjef Michael Engsig, MedWatch møtte Engsig på Nordic Life Science Days i Malmø, der han blant annet deltok i en samtale om nettopp rekruttering i livsvitenskap-industrien. | Foto: Anne Grete Storvik
ADVARER: – Hvis du ikke får nok tilgang til talent så er du på et tidspunkt tvunget til å flytte til utlandet, sier Nykode-sjef Michael Engsig, MedWatch møtte Engsig på Nordic Life Science Days i Malmø, der han blant annet deltok i en samtale om nettopp rekruttering i livsvitenskap-industrien. | Foto: Anne Grete Storvik

MALMØ (MedWatch): Den danske sjefen for norske Nykode, Michael Engsig, er opptatt av det ikke går an å «copy-paste» danske livsvitenskap-forhold til Norge. Han minner om at dansk livsvitenskap-industri blant annet inkluderer fem store pharmaselskaper - som er nær hundre år gamle.

– Her i Danmark har vi nådd en kritisk masse. De store pharmaselskapene tar hvert eneste år på seg å utvikle kandidater – og de «spruter» dyktige mennesker ut på arbeidsmarkedet. Dette må vi ta fatt på i Norge også, sier Engsig.

– Og også regjeringen må ta noen grep, legger han til.

Rekruttering og tilgang på folk er en stor utfordring for å sikre et levedyktig livsvitenskap-miljø i Norge, og det er mangel på folk som har global industrierfaring med utviklingen av nye legemiddelkandidater. Engsig viser til at det i Norge er mange datterselskaper.

– Men, du lærer ikke utvikling ved å sitte i datterselskap. Vi trenger folk med erfaring fra hovedkontorene, sier han og legger til:

– Hvis du ikke får nok tilgang til talent så er du på et tidspunkt tvunget til å flytte til utlandet.

I Danmark jobber langt de fleste farmasøyter i legemiddelindustrien. Dette vil Engsig gjerne se i Norge også, og han mener det blant annet er et manglende fokus fra universitetene som utdanner farmasøyter.

– De fleste farmasøytene som blir utdannet i Danmark går til industrien, og mitt inntrykk er at det er motsatt i Norge. Når du utdanner deg til farmasøyt i Danmark så lærer du om kliniske studier og regulatoriske prosesser, og om alt som handler om legemiddelforskning.

Han understreker imidlertid at det ikke er å forvente at de fleste farmasøyter skal gå til industrien da det ikke er så mange jobber her ennå, men tror universitetene kan bidra ved å tilpasse kurstilbudene til også å være relevante for industrien.

Forskere betaler mindre skatt

I Danmark er det etablert en skatteintensivordning når selskapene skal tiltrekke seg høyspesialiserte folk fra utlandet. Når man rekrutterer forskere eller høytlønnede medarbeidere fra utlandet, kan de velge å betale skatt etter den såkalte forskerskatteordningen. I praksis betyr dette at de betaler lavere skatt i opptil syv år. Også dette et tiltak Engsig gjerne skulle sett her til lands.

– Har du tatt dette opp med norske politikere?

– Nei, jeg får et inntrykk av at dette ikke er noe norske politikere prioriterer å tak i. Man ser at de prioriterer olje og den grønne omstillingen, og det forstår jeg selvsagt også. Jeg hører det skal komme signaler, men jeg ser dem ikke i praksis. For meg handler det ikke om å få en politiker til å snakke med oss i tjue minutter, det handler om å komme i dialog med noen som virkelig er interessert i å lytte, sier han.

Når Nykode rekrutterer fra utlandet, så spør selskapet om hvorvidt folk vil bosette seg i Norge eller Danmark. Dette igjen koker ned til et spørsmål om nettopp skatteintensivordning, og rask arbeidstillatelse.

Engsig understreker også viktigheten av kompetent kapital: Om man sammenligner Norge med Danmark og Sverige, så er det færre i Norge som vil investere kapital på det helt tidlige stadiet i Norge.

– Hvorfor er det slik at så få «spillere» vil inn i tidlig fase i et selskap, tenker du?

– I bunn og grunn tror jeg det handler om hvor man plasserer tidlig kapital i Norge. I Danmark har man masse ekspertise på å investere i tidlig stadier. Kompetent kapital på et tidlig stadium er nødvendig. At selskapene får investeringer slik at de får arbeidsro og penger til å planlegge langsiktig.

Er godt skodd

– Dere har vist til at dere ser på «nye samarbeid» - hvilke konkrete planer har dere?

– Vi har alltid sagt at vi er åpne for snakke med partnere som bidrar med en eller flere komponenter til teknologien vår, og som kommer med kompetanse som driver våre prosjekter fram, svarer Engsig, som for øvrig peker på at selskapet er godt skodd:

– I øyeblikket er vi så godt kapitalisert at vi ikke har det travelt. Med mer enn 220 millioner dollar i cash, så er alle planene vi har fullfinansiert.

I slutten av september meldte selskapet om positive resultater fra fase ½-studien på T-cellevaksinen mot covid-19.

– Og, vi synes det vil være spennende å se på for eksempel immun-kompromitterte pasienter som ikke får tilstrekkelig utbytte av de nåværende vaksinene , samt long covid. Men, nå setter vi oss ned og kikker grundig på dataene - og ser hva som skal være vår neste satsing.

Avgjørende vaksineresultater

Nykodes hovedproduktkandidat er VB10.16. Dette er en terapeutisk vaksine for behandling av humant papillomavirus (HPV)-16-induserte sykdommer. Selskapet har meldt om at den har vist positiv effekt- og sikkerhetsresultater i en fase II-studie for behandling av livmorhalskreft.

– Denne vaksinen blir helt avgjørende i året som kommer, sier Engsig.

– Vi får utviklet dataene videre og laget en svært solid utviklingsplan for produktet, først når det kommer til hode- og halskreft, og så er neste skritt livmorhalskreft, og deretter mindre kreftformer. Dette er vår prioritet. – Så gjør vi oss klare til å lansere hele datasettet, i første halvår neste år. Og så må vi selvsagt holde i gang partnerskapene våre, slik at de kan fortsette å skape verdi og støtte plattformen.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også