WHO vil lage global helseløsning basert på EUs koronasertifikat

Verdens helseorganisasjon vil bruke EUs koronasertifikat til å lage et globalt system for helsesertifisering. Fra 30.juni fjernes sertifikatet fra Helse-Norge. 
VIL BYGGE NYTT SYSTEM: Norge var også med på EUs koronasertifikat. Nå vil WHO bruke systemet som utgangspunkt for å bygge et globalt system for helsesertifisering. | Foto: Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
VIL BYGGE NYTT SYSTEM: Norge var også med på EUs koronasertifikat. Nå vil WHO bruke systemet som utgangspunkt for å bygge et globalt system for helsesertifisering. | Foto: Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB-AFP

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus og EUs helsekommissær signerte mandag en avtale de beskriver som en milepæl.

– Covid-pandemien understreket verdien av digitale helseløsninger for å legge til rette for helsetjenestene, sa Tedros under signeringen i Genève.

Han sier EUs koronasertifikat nå skal gjøres om til «et globalt offentlig gode» som første steg i utviklingen i et globalt nettverk for digital helsesertifisering. På sikt skal dette blant annet inkludere digitaliserte internasjonale vaksinekort, sier WHO-sjefen.

Grenseoverskridende helseinformasjon

Målet er å bidra til å beskytte folk mot helsetrusler, inkludert fremtidige pandemier, og underlette global mobilitet, heter det i en felles uttalelse fra WHO og EU.

– Nettverket kan også få en viktig rolle i humanitære hendelser på tvers av landegrenser ved å sikre folk tilgang til pasientjournaler og andre opplysninger når konflikter, klimakrisen eller andre nødssituasjoner tvinger dem over grensen, sier Tedros.

EUs koronasertifikat – digitalt eller i papirutgave – ble brukt til å dokumentere vaksine- og smittestatus for folk som forflyttet seg i EU under pandemien. Norge var også en del av ordningen, som ble det mest utbredte systemet for koronasertifisering i verden.

Personvern i høysetet

Tedros understreker at det fremtidige systemet skal være «basert på prinsipper om likhet, innovasjon, åpenhet, datasikkerhet og personvern». Han sier WHO ikke skal få tilgang til underliggende personopplysninger, som fortsatt skal tilhøre de enkelte medlemslandene.

– Vi skal bare vedlikeholde et kartotek over offentlige nøkler for å bekrefte at de digitale opplysningene fra medlemslandene er autentiske, sier WHO-sjefen.

EUs koronasertifikat fjernes fra Helse-Norge den 30.juni, og grunnen er at ordningen blir opphevet. Koronasertifikatet ble opprettet i juni 2021. Etter den 30 juni er det ikke lenger lovgrunnlag til å utstede koronasertifikat i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

VIL EKSPANDERE INTERNASJONALT: Torbjørn Aamodt og Sensio er glad for å ha landet oppkjøpet med Nordic Capital Evolutions. | Foto: Ingar Sørensen

Sensio solgt til Nordic Capital

For abonnenter

DIPS-TOPP: Thomas Smedsrud tok over som daglig leder i Dips og konsernsjef i morselskapet Kernel i fjor. | Foto: Dips

Dips økte inntektene med 29 prosent

For abonnenter