Forskningsrådet med millionstøtte til økt kommersialisering av offentlig finansiert forskning

OUS og Inven2 har ett av forskningsprosjektene som får støtte for å ta de neste stegene fra forskning til marked. 
«LOVER GODT»: – Det lover godt for omstillingen vi står midt oppi, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet. | Foto: NHO/Eva Helene Storm Hanssen
«LOVER GODT»: – Det lover godt for omstillingen vi står midt oppi, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet. | Foto: NHO/Eva Helene Storm Hanssen

– Det er et stort potensial i økt kommersialisering fra offentlig finansiert forskning. Ideer som springer ut fra forskning kan bidra til å skape nye arbeidsplasser og til raskere grønn omstilling. Det er flott at forskningsinstitusjonene tar et større ansvar for innovasjon og kommersialisering. Dette gjør at vi raskt kan ta i bruk kunnskapen og skape verdier i samfunnet, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding. 

Tildelingene fra Forskningsrådet skal bidra til økt kommersialisering av offentlig finansiert forskning, og 21 prosjekter i ulike sektorer tildeles 100 millioner kroner. 

Blant andre får Inven2 og Oslo Universitetssykehus (OUS) fem millioner kroner til å utvikle en urinbasert diagnostisk test for blærekreft. Testen vil bedre pasientbehandlingen og være økonomisk gunstig fordi den kan erstatte cystoskopi og andre invasive undersøkelser for å konstatere blærekreft og undersøke for tilbakefall av kreften, skriver Forskningsrådet. 

Inven2 er teknologioverføringskontoret til Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo Universitetssykehus (OUS). 

Inven2 får også fem millioner kroner til prosjektet TandemAb - Validering av en ny antistoffteknologiplattform skreddersydd for bekjempelse av kreftformer som er vanskelige å drepe. 

I tillegg får teknologioverføringskontoret 1,5 millioner kroner til et prosjekt om bispesifikke antistoffer til behandling av revmatoid artritt. 

NTNU Technology Transfer får fem millioner kroner til kommersialisering av et nytt middel mot multiresistente bakterier som samtidig hemmer utviklingen av antibiotikaresistens

– Vi har mange gode eksempler på at forskningsresultater har ført fram til utvikling av innovative produkter og tjenester. I år har vi hatt rekordmange søkere og kvaliteten på søknadene er gjennomgående svært høy. Det lover godt for omstillingen vi står midt oppi, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet, i pressemeldingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også