Ozempic-mangel koster folketrygden dyrt – må betale opp til syv ganger mer for utenlandske pakninger

Det er mangel på diabeteslegemidlet Ozempic. DMP ber Novo Nordisk «ta sitt samfunnsansvar» og prioritere produksjon av virkestoffet semaglutid til diabetespasienter. 
MANGEL: Ozempic-forskrivning uten at refusjonskriterier er oppfylt kostet cirka 350 millioner kroner i 2023, viser DMP til. Administrerende direktør i DMP er Audun Hågå. | Foto: DMP (tidl.Legemiddelverket)
MANGEL: Ozempic-forskrivning uten at refusjonskriterier er oppfylt kostet cirka 350 millioner kroner i 2023, viser DMP til. Administrerende direktør i DMP er Audun Hågå. | Foto: DMP (tidl.Legemiddelverket)

Stor etterspørsel og uforutsigbar levering har ført til mangel på diabeteslegemidlet Ozempic (semaglutid). Bruk av utenlandske pakninger for å løse mangelsituasjonen har medført svært høye kostnader for Folketrygden, ifølge Direktoratet for medisinske produkter (DMP). 

Mangelsituasjonen gjelder hele Europa og er forventet å vedvare i 2024.

– Forventer at Novo Nordisk tar samfunnsansvar

DMP regulerer prisen på de norske pakningene, men ikke når apotek og grossister importerer pakninger fra utlandet. Det er folketrygden som betaler regningen når norske pasienter får utenlandske pakninger på blå resept. 

Utenlandske pakninger har en utsalgspris som er tre til syv ganger høyere enn prisen på pakninger med norsk markedsføringstillatelse. 

Salget av Ozempic i Norge har økt markant. Hvite resepter utgjorde om lag 12 prosent av omsetningen i fjor, skriver DMP i Nytt om legemidler. 

DMP ber legene om kun å forskrive Ozempic til diabetespasienter, og oppfordrer også apotek til å bare levere ut legemidlet for fire uker av gangen. 

– Samtidig forventer vi at Novo Nordisk tar sitt samfunnsansvar og prioriterer produksjonen av semaglutid-produkter til diabetespasienter. Det er ikke mangel på Wegovy som også inneholder semaglutid, skriver DMP.

Novo Nordisk reagerer

Novo Nordisk reagerer på kommentaren fra Direktoratet for Medisinske Produkter, og samfunns- og myndighetskontakt i Novo Nordisk Norge, Tor Frostelid, viser overfor MedWatch til at legemiddelselskapet har sendt inn følgende svar til DMP:

«1. Etterspørselen på verdensbasis av Ozempic har vært langt større enn forventet. Vi har i fjor levert mer Ozempic enn noensinne. Det er allerede gjort store investeringer for å øke produksjonskapasiteten på våre fabrikker. Som det er mulig å lese av vår årsmelding, er det annonsert investeringer for å utvide produksjonskapasiteten på om lag 75 milliarder danske kroner, frem mot 2029. 

2. Det er misvisende å skrive at det ikke er mangel på Wegovy. Wegovy er så langt bare lansert i noen få land, nettopp fordi det ikke er mulig å møte den store etterspørselen globalt. Det er riktig at det per nå ikke er meldt inn en mangelsituasjon på Wegovy i Norge, men dette gir ikke grunnlag for å si noe om hvordan vi prioriterer produksjonen av semaglutid-produkter på globalt nivå.»

Helfos kontroll viser at Ozempic forskrives på blå resept uten at refusjonskriterier er oppfylt. 

– Kostnaden for denne feilforskrivningen utgjør cirka 350 millioner kroner i 2023. Ozempic skal brukes i kombinasjon med et annet diabeteslegemiddel hos de pasientene som ikke oppnår tilstrekkelig effekt på annen rimeligere behandling, skriver DMP. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også