Helse- og samhandlingsplanen: Begraver «Én innbygger - én journal»

Én innbygger, én journal erstattes med «en strategi for digitalisering der vi går stegvis fram og henter ut gevinster underveis», sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
LEGGER BORT VISJON: En ny strategi skal erstatte En innbygger, en journal, sier helse-og omsorgsminister INgvild Kjekorl (Ap). | Foto: Anne Grete Storvik
LEGGER BORT VISJON: En ny strategi skal erstatte En innbygger, en journal, sier helse-og omsorgsminister INgvild Kjekorl (Ap). | Foto: Anne Grete Storvik
Anne Grete Storvik og Sebastian Brauer Hagel

LOVISENBERG SYKEHUS, OSLO (MedWatch): Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fredag frem Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Planen legger rammer for sykehusene og kommunehelsetjenesten de neste fire årene.

I planen pekes det på at det er elleve år siden stortingsmeldingen om én innbygger, én journal kom, og at erfaringene med store digitaliseringsprosjekter etter dette, sammen med den teknologiske utviklingen, tilsier at man må tenke nytt om hvordan ulike aktører innenfor helse- og omsorgstjenesten skal arbeide sammen om digitalisering.

– Vi må gå raskere fra planlegging til utprøving av nye løsninger. Og de må testes i en tidlig fase for å kunne justere og oppskalere raskere, sier Kjerkol. 

– Digitaliseringen må være en integrert del av tjenesteutviklingen. Vi erstatter «én innbygger, én journal» med en strategi for digitalisering der vi går stegvis fram og henter ut gevinster underveis, sier helse- og omsorgsministeren.

Hun viser til at det i Helseteknologiordningen ble satt av 150 millioner kroner i år for å støtte innføring av ny teknologi i kommunene og videreføre satsingen på velferdsteknologiområdet. Til første utdeling mottok Helsedirektoratet nesten 200 søknader om over 330 millioner kroner.

Strategien om digitalisering er ett av seks hovedgrep i planen: 

  • Tiltak for å rekruttere og beholde personell med riktig kompetanse
  • Endre finansieringsordningene
  • Nytt rekrutterings- og samhandlingstilskudd
  • Ny strategi for digitalisering av helse- og omsorgstjenestene
  • Forenkle og tydeliggjøre regelverk
  • En god og tilgjengelig allmennlegetjeneste
 

To utvalg ble satt ned i arbeidet med planen: 

  • Sykehusutvalget, som har utredet endringer i styring av sykehusene og helseforetaksmodellen. Utvalget ble ledet av professor i helseøkonomi, Jon Magnussen, og overleverte sine anbefalinger i mars i fjor.
  • Helsepersonellkommisjonen, ledet av Gunnar Bovim, overleverte sine anbefalinger i februar i fjor. Kommisjonen så på behov for personell og kompetanse fram mot 2040, oppgavedeling og samhandling, rekruttering og kompetanse. Innovasjon, digitalisering og teknologisk utvikling, var også blant hovedtemaene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også