Frp: Forventer at anbefalingen om brukere og legers stemmerett i Beslutningsforum følges opp

– Frp har lenge pekt på at hovedutfordringen med godkjenningen av nye legemidler er at det kun er direktørene i de regionale helseforetakene som bestemmer, sier Bård Hoksrud (Frp) 
VIL HA FORTGANG: Bård Hoksrud (Frp) sier han forventer at helseministeren følger opp anbefalingen om å gi brukerrepresentanter og klinikere stemmerett i Beslutningsforum, og at det blir fortgang på arbeidet med meldingen. | Foto: Sebastian Brauer Hagel
VIL HA FORTGANG: Bård Hoksrud (Frp) sier han forventer at helseministeren følger opp anbefalingen om å gi brukerrepresentanter og klinikere stemmerett i Beslutningsforum, og at det blir fortgang på arbeidet med meldingen. | Foto: Sebastian Brauer Hagel

Frps helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, er positiv til flere av forslagene til ekspertgruppene som torsdag la frem anbefalinger til den nye prioriteringsmeldingen. 

Les mer: Dette er ekspertgruppenes anbefalinger

En av anbefalingene er å slippe flere til rundt bordet i Beslutningsforum, og å endre rollen til de to brukerrepresentantene og øke antallet deltakere i Beslutningsforums møter med to klinikere. 

Ekspertgruppens mandat er å foreslå tiltak innenfor gjeldende lovverk. Et flertall i ekspertgruppen foreslår likevel at disse deltakerne bør få stemmerett til tross for at dette vil kreve en lovendring, mens mindretallet tar dissens fra dette forslaget.

Hoksrud sier han forventer at helseministeren følger opp anbefalingen om å gi brukerrepresentanter og klinikere stemmerett i Beslutningsforum, og at det blir fortgang på arbeidet med meldingen. 

– Frp har lenge pekt på at hovedutfordringen med godkjenningen av nye legemidler er at det kun er direktørene i de regionale helseforetakene som bestemmer. Det har ført til at pris blir vektlagt altfor høyt. Det er et stort skritt i riktig retning å gi både klinikere og brukerrepresentanter stemmerett i Beslutningsforum, men helst burde direktørene blitt fjernet helt slik det er i andre land, sier han. 

Hoksrud støtter også at det skal bli enklere med «compassionate use» og at pasienter skal få en individuell vurdering, noe som også anbefales. 

Det foreslås å blant annet å legge til rette for «compassionate use» av legemidler for pasienter med forventet behandlingsvarighet under seks måneder

– Men det hjelper lite for det store flertallet av pasienter hvis vi ikke også øker betalingsvilligheten for nye legemidler, heter det i en epost fra stortingsrepresentanten. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også