Verdens største vaksineprodusent inn i CEPI

Serum Institute of India blir med i CEPIs globale nettverk for å øke produksjonen av rimelige utbruddsvaksiner
SYKSOMSTRUSSEL: CEPI og direkør Richard Hatchett sier de investerer opptil drøyt 313 millioner kroner - for å bygge videre på evnen vaksineprodusenten SII har til reagere raskt på utbrudd av smittsomme sykdommer. | Foto: Cepi
SYKSOMSTRUSSEL: CEPI og direkør Richard Hatchett sier de investerer opptil drøyt 313 millioner kroner - for å bygge videre på evnen vaksineprodusenten SII har til reagere raskt på utbrudd av smittsomme sykdommer. | Foto: Cepi

Ifølge vaksinekoalisjonen CEPI vil denne kapasitetsutvidelsen bidra til rask utvikling av utbruddsvaksiner til bruk i land i det globale sør når de står overfor en fremtidig «Sykdom X», trusselen fra ukjente patogener. Den har potensial til å kunne forårsake pandemier. 

Verdens største vaksineprodusent, Serum Institute of India (SII) slutter seg nå til CEPIs nettverk av vaksineprodusenter i Sør. Målet er å bidra til raskere, smidigere og mer rettferdig respons på fremtidige sykdomsutbrudd, skriver CEPI i en pressemelding. 

Investerer opptil 30 millioner dollar

– SIIs innlemmelse i CEPIs produksjonsnettverk vil være et betydelig løft for vaksineproduksjonen i regionene i Sør, og vil gjøre verden bedre rustet til å nå 100-dagersmålet om å utvikle nye vaksiner mot kjente eller nye smittsomme sykdommer innen tre måneder etter at en pandemitrussel erkjennes, heter det videre. 

CEPI opplyser at de investerer opptil 30 millioner dollar - tilsvarende drøyt 313 millioner kroner - for å bygge videre på den evnen SIIs har til reagere raskt på utbrudd av smittsomme sykdommer og til raskt å levere utprøvde vaksiner i tilfelle epidemier og pandemier.

Dette vil gjøre det mulig for CEPI-støttede vaksineutviklere å overføre teknologien sin til SII i løpet av dager eller uker etter et utbrudd, slik at de raskt kan starte produksjon og rettferdig distribusjon av rimelige vaksiner til de berørte befolkningsgruppene.

– Som en del av CEPIs globale produksjonsnettverk er SIIs verdenskjente produksjons- og beredskapskapasitet klar til å spille en avgjørende rolle for å sikre rask og rettferdig tilgang til rimelige utbruddsvaksiner i det globale sør, sier Richard Hatchett, administrerende direktør i CEPI, i meldingen. 

Produksjonsnettverket ble opprettet av CEPI for å utvide det globale fotavtrykket for vaksineproduksjon. Det fokuserer på vaksineprodusenter i det globale sør i nærheten av områder med høy risiko for utbrudd forårsaket av dødelige virustrusler som lassafeber, Nipah, Disease X og andre patogener med epidemisk eller pandemisk potensial som CEPI har prioritert. 

– Gitt SIIs allerede utprøvde produksjonskapasitet, kan selskapet i tilfelle et utbrudd bli bedt om å levere utprøvingsvaksiner for preklinisk og klinisk testing samt storskala forsyning, skriver CEPI. 

100-dagersmål

Å korte ned tiden det tar å produsere og validere de første batchene med eksperimentelle vaksiner vil være avgjørende for å kunne reagere på et eskalerende utbrudd innen bare 100 dager - et mål som CEPI har satt seg og som G7, G20 og industriledere har sluttet seg til - og som kan bidra til å stoppe en fremtidig pandemi.

– Dette samarbeidet vil gjøre oss i stand til å reagere raskere og mer rettferdig på utbrudd av folkehelsesykdommer, særlig i land i det globale sør der tilgangen til livreddende vaksiner kan være begrenset, sier Adar Poonawalla, administrerende direktør for Serum Institute of India.

Med CEPIs finansiering vil SII også støtte utvikling, lagring og lisensiering av nye vaksiner mot CEPIs prioriterte patogener. CEPI og SII undersøker nå hvilke CEPI-støttede vaksiner SII vil støtte. 

SII blir det fjerde medlemmet i CEPIs globale produksjonsnettverk. Andre medlemmer er Aspen i Sør-Afrika, Institut Pasteur de Dakar i Senegal og Bio Farma i Indonesia. 

SII leverer vaksiner til mer enn 170 land, og har lang erfaring med å reagere raskt på utbrudd av smittsomme sykdommer. 

I 2022 reagerte selskapet raskt på et utbrudd av Sudan ebolavirus i Uganda ved å levere doser av den utprøvende ChAdOx1 SUDV-vaksinen på bare 80 dager.

  • CEPI ble grunnlagt i Davos av Norges og Indias regjeringer, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome og World Economic Forum. Organisasjonen har hovedkontor i Oslo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også