CEPI går inn med opptil 850 millioner kroner til University of Oxford for å utvikle vaksine mot «Sykdom X»

«Sykdom X» - trusselen fra ukjente patogener - har potensial til å kunne forårsake pandemier. Nå gir CEPI opptil 849,5 millioner kroner til vaksineforskere ved prestisjeuniversitetet Oxford. 
VAKSINEKOALISJON: Richard Hatchett er administrerende direktør i CEPI, som har som mål at utvikling av vaksiner kun skal ta litt over tre måneder. | Foto: Cepi
VAKSINEKOALISJON: Richard Hatchett er administrerende direktør i CEPI, som har som mål at utvikling av vaksiner kun skal ta litt over tre måneder. | Foto: Cepi

Vaksineutviklingskoalisjonen CEPI og University of Oxford har inngått et strategisk partnerskap for å fremskynde utviklingen av trygge, effektive og globalt tilgjengelige vaksiner mot «Disease X», eller «Sykdom X»: Trusselen fra ukjente patogener med potensial til å forårsake pandemier.

Prototype-vaksiner

Opptil 80 millioner dollar, nær 850 millioner norske kroner i CEPI-finansiering skal støtte University of Oxfords vaksineforskere i å utvikle prototypvaksiner mot høyrisikovirus-familier som raskt kan tilpasses dersom en ny virustrussel blir identifisert.

Dette vil gjøre det mulig å utvikle nye vaksiner basert på Oxfords ChAdOx-teknologi og andre vaksineplattformer for rask respons i løpet av bare 100 dager etter at et virus med pandemi-potensial dukker opp, ifølge CEPI. 

– CEPIs strategiske partnerskap med University of Oxford vil være et viktig bidrag til vårt arbeid med å fremme 100 Days Mission. Gjennom dette partnerskapet vil CEPI dra nytte av ekspertisen til Oxfords team av vaksineforskere som er i verdensklasse, og institusjonens urokkelige engasjement for rettferdig global tilgang, når vi nå forbereder oss på fremtidige pandemitrusler, sier Richard Hatchett, administrerende direktør i CEPI, i en uttalelse. 

100 dager

Koalisjonen vil finansiere vaksineprodusenter som kan akselerere utvikling av nye vaksiner. CEPIs 100 Days Mission har som mål at utviklingen skal ta kun litt over tre måneder. 

I mai kunngjorde CEPI en utlysning som innebærer at koalisjonen vil gi finansiering på rundt 25 millioner dollar, nær 265 millioner kroner, over tre år for å støtte vaksineprodusenter som utvikler innovasjoner og teknologier som kan akselerere hastigheten på produksjonen. CEPI retter seg særlig mot innovatører som kan redusere tiden som trengs for å produsere vaksiner med 20 prosent. 

  • CEPI ble grunnlagt i Davos av Norges og Indias regjeringer, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome og World Economic Forum. Organisasjonen har hovedkontor i Oslo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også